Ugrás a fő tartalomra
European Anti-Fraud Office
Csalás bejelentése
Sajtóközlemény2016. szeptember 1.Európai Csalás Elleni Hivatal

Az uniós vámnyomozók új, hatékony eszközöket kapnak a csalás elleni küzdelemhez

01/09/2016

2016/16. sz. SAJTÓKÖZLEMÉNY

PDF version (200.54 KB)

Képzeljük el a következő helyzetet: az Európai Unió dömpingellenes vámot vet ki egy ázsiai országból származó konkrét termékre, például napszemüvegre. E termék esetében a szóban forgó országból származó behozatal hirtelen visszaesik, a vele szomszédos országból származó behozatal ugyanakkor jelentősen emelkedik. Véletlennek tűnik? Nem az OLAF-vizsgálók számára, akik korszerű elektronikus eszközeik révén felismerhetik, hogy ebben az esetben a termékek származásának hamis feltüntetésével csalók kísérlik meg a vámok elkerülését.

Az ilyen nemzetközi ügyekben kulcsfontosságú, hogy a vizsgálatokat végzők hiánytalan információkkal rendelkezzenek az adott szállítmány útvonaláról. Szeptember 1-jétől az egész Európai Unióban új elektronikus eszközök állnak a vámnyomozók rendelkezésére a vámcsalások elleni hatékonyabb küzdelemhez. A vámszabályok korszerűsítése révén a hatóságok olyan új informatikai rendszerekhez férhetnek hozzá, amelyek rögzítik a tengeri hajókon szállított konténerek fizikai mozgását, és adatokat gyűjtenek az EU-ba beérkező, ott továbbított és azt elhagyó árukról. Az új eszközök révén az EU és tagállamai jobban nyomon tudják követni a gyanús szállítmányokat, és jobban fel tudják deríteni a vámcsalásokat.

„A vámcsalás az állami költségvetések forrásait csapolja meg, ezért eredményes és intelligens eszközökkel kell fellépnünk ellene” – nyilatkozta Krisztalina Georgieva, az Európai Bizottság alelnöke az új jogi rendelkezések bevezetését méltatva. „Az új informatikai eszközöknek köszönhetően a hatóságok jobb felszereltséggel, a jogszerű kereskedelem zavarása nélkül kezelhetik e problémát” – tette hozzá.

A vámcsalás – például hamis származás, hamis áruérték vagy hamis árumegnevezés feltüntetése a behozott áruk tekintetében – jelentős kárt okozva sérti az EU pénzügyi érdekeit. Az ilyen csalás nemzetközi jellege miatt a vámhatóságok közötti együttműködés elengedhetetlen.

A módosított, mától hatályos jogszabály a gyakorlatban két új nyilvántartás létrehozását tette szükségessé. A vizsgálatokat végzők az egyik nyilvántartás révén mostantól hozzáférnek azon konténerállapot-üzenetekhez, amelyek a tengeri hajókon szállított konténerek mozgását rögzítik. A nyilvántartás a tengeri fuvarozók által közvetlenül rendelkezésre bocsátott üzeneteket tartalmazza. Hasonlóképpen létrejött az EU-ba beérkező, ott továbbított és azt elhagyó áruk adatait tartalmazó behozatali, kiviteli és továbbítási nyilvántartás is. A kivitel tekintetében az adatgyűjtés az olyan érzékeny termékekre korlátozódik, mint a dohány, az alkohol és az üzemanyagok. A vámtisztviselők és az EU csalás elleni hivatala, az OLAF a két nyilvántartás adatait a csalás különböző potenciális típusainak felderítése céljából össze is vethetik. Az új eszközök a csalárd műveletek felderítése tekintetében növelni fogják a nemzeti vámhatóságok és az OLAF elemzési kapacitásait.

A módosított jogszabály emellett gyorsítja az OLAF vizsgálatait, mivel határidőt szab a tagállamoknak a vizsgálattal kapcsolatos dokumentumok benyújtására. Lehetővé teszi továbbá a kölcsönös segítségnyújtás keretében szerzett információk nemzeti bírósági eljárások során való felhasználását.

Háttér-információk

Az említett uniós jogszabály a vámcsalások felderítésével, megelőzésével és vizsgálatával kapcsolatban jogalapot ad a tagállamok közötti, illetve a tagállamok és a Bizottság közötti kölcsönös segítségnyújtáshoz és információcseréhez. Az OLAF és a tagállami, illetve egyes harmadik országbeli vámhatóságok ugyanezen jogalapra támaszkodva rendszeresen végeznek közös vámügyi műveleteket.

Az OLAF küldetése, megbízatása és hatáskörei

Az OLAF küldetése az uniós forrásokkal kapcsolatos csalások felderítése, kivizsgálása és megállítása.

Az OLAF a következők útján teljesíti küldetését:

  • az uniós forrásokat érintő csalással és korrupcióval kapcsolatos független vizsgálatok lefolytatása annak biztosítása érdekében, hogy valamennyi uniós adófizető pénze olyan projektekhez jusson el, amelyek ösztönözhetik az európai munkahelyteremtést és növekedést;
  • hozzájárulás a polgárok uniós intézményekbe vetett bizalmának erősítéséhez az uniós személyzet, valamint az uniós intézmények tagjai által elkövetett súlyos kötelességszegések kivizsgálása révén;
  • csalás elleni határozott uniós politika kialakítása.

Független vizsgálati feladatkörében az OLAF kivizsgálhatja az EU pénzügyi érdekeit érintő csalással, korrupcióval és egyéb bűncselekményekkel kapcsolatos ügyeket, a következők vonatkozásában:

  • valamennyi uniós kiadás: a fő kiadási kategóriákat a strukturális alapok, az agrárpolitikai és vidékfejlesztési alapok, a közvetlen kiadások és a külső segélyek jelentik;
  • az uniós bevételek bizonyos területei, főként a vámok;
  • az uniós személyzet, valamint az uniós intézmények tagjai által elkövetett súlyos kötelességszegés gyanúja.

 

További részletek
Alina BUREA                                                        
Szóvivő                                                      
Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF)                     
Telefon: +32(0)2 29-57336                                   
E-mail: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)                        
http://ec.europa.eu/anti-fraud     

Silvana ENCULESCU
Helyettes szóvivő
Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF)
Telefon: +32(0)2 29-81764
Email: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)
http://ec.europa.eu/anti-fraud

Headline image: iStock.com/vale_t

Leírás

Közzététel dátuma
2016. szeptember 1.
Szerző
Európai Csalás Elleni Hivatal
News type
OLAF press release