Skip to main content
European Anti-Fraud Office
Prijavite prijevaru
Priopćenje za tisak28. travnja 2014.Europski ured za borbu protiv prijevara

OLAF u 2013.: veći opseg istražnih radnji, kraće trajanje istraga, više rezultata za porezne obveznike EU-a

28/04/2014

PRIOPĆENJE ZA TISAK br. 06/2014
29. travnja 2014.

PDF version

U 2013. Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) uspio je pojačati borbu protiv prijevara diljem Europe. Građani i institucije prijavili su više informacija koje su potencijalno od interesa za istragu nego ikada prije. OLAF je zatvorio rekordan broj istraga i ujedno skratio njihovo ukupno trajanje te izdao više preporuka nego tijekom posljednjih pet godina. OLAF je preporučio povrat 402,8 milijuna eura u proračun EU-a, što će potpomognuti financiranje drugih projekata i smanjiti opterećenje poreznih obveznika EU-a. Ovi izvrsni rezultati pokazuju da OLAF postaje sve učinkovitiji ured koji neprekidno ispunjava svoje obveze prema europskim građanima.

„U 2013. uspjeli smo osuvremeniti OLAF i učiniti ga sve učinkovitijim u borbi protiv prijevara i korupcije u EU-u. Prošlogodišnja reorganizacija dala je obećavajuće rezultate i omogućila nam da pojačamo naše istražne napore, pridonesemo ključnim zakonodavnim mjerama i da nastavimo produbljivati suradnju s našim operativnim partnerima. To je učinjeno koristeći se gotovo istim resursima kao i prethodnih godina, što govori o predanosti i profesionalnosti našeg osoblja”, rekao je glavni direktor OLAF-a Giovanni Kessler na godišnjoj konferenciji za tisak na kojoj je predstavljeno izvješće OLAF-a za 2013.

Govoreći o izgledima za 2014. dodao je: „Stupanje na snagu nove Uredbe o OLAF-u i donošenje novih smjernica o istražnim postupcima za osoblje OLAF-a dovelo je do jačanja OLAF-a. Radujemo se nastavku naših istraga i dodatnom intenziviranju borbe protiv prijevara. Ključni element naše vizije bolje zaštite financijskih interesa EU-a naša je aktivna podrška planovima Komisije za osnivanje Ureda europskog javnog tužitelja.”

Istaknuti rezultati OLAF-a u 2013.

  • OLAF je primio najveći broj informacija koje su potencijalno od interesa za istragu od svoga osnivanja, ukupno 1294. Za usporedbu, to znači da je u 2013. ured primio 35 % informacija više nego prije pet godina, što odražava neprestanu pozornost građana EU-a, ustanova i drugih partnera u pogledu prijevara. Veći dotok informacija ukazuje na veće povjerenje u istražne sposobnosti OLAF-a.
  • Unatoč većoj količini pristiglih podataka, OLAF ih je i dalje uspio procijeniti u kratkom vremenu — prosječno u roku od 1,8 mjeseci — prije odluke hoće li nastaviti postupak ili ne. Tijekom posljednje dvije godine OLAF je skratio trajanje ove selekcijske faze za više od 70 %, što je značajno postignuće.
  • OLAF je otvorio velik broj istraga, njih 253. To je porast od preko 58 % u usporedbi s 2009.
  • U 2013. zaključene su i 293 istrage. Prosječno trajanje istrage smanjeno je na 21,8 mjeseci, što jasno pokazuje da je OLAF dodatno poboljšao svoju učinkovitost. To je najkraće prosječno trajanje istraga u razdoblju od preko pet godina. Učinkovitijim i bržim provođenjem istraga povećana je vjerojatnost da OLAF-ovi predmeti dovedu do konkretnih rezultata na terenu.
  • OLAF je izdao 353 preporuke za financijske, sudske, administrativne i stegovne mjere nadležnih tijela. To je 81 % više u odnosu na 2009.
  • U 2013. godini OLAF je također preporučio veći iznos povrata u proračun EU-a u iznosu od 402,8 milijuna eura.

Doprinos OLAF-a ključnim politikama za borbu protiv prijevara

OLAF je 2013. pomogao Europskoj komisiji u razvoju politika i zakonodavstva za borbu protiv prijevara. Ured je dao znatan tehnički doprinos zakonodavnom prijedlogu Komisije o uspostavi Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u srpnju. Tom će se inicijativom pomoći osigurati da se diljem Europe dosljedno progone prijevare na štetu proračuna EU-a i da se krivci privedu pravdi.

Budući da su zbog nezakonite trgovine duhanskim proizvodima proračun EU-a i proračuni država članica svake godine lišeni znatnih sredstava, borba protiv te štetne pojave i dalje ostaje prioritet OLAF-a tijekom cijele godine.

S obzirom da su složeni slučajevi prijevare prekograničnih i međunarodnih dimenzija sve češći, OLAF je u 2013. proširio svoj djelokrug. Ured je sklopio niz sporazuma o suradnji s partnerima u Europi i izvan nje. Ta će partnerstva pridonijeti boljoj zaštiti financijskih interesa EU-a, u korist poreznih obveznika EU-a.

To read the full report, please click here (in English only)

OLAF
Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) ima tri nadležnosti: štiti financijske interese Europske unije istražujući prijevare, korupciju i sve druge nezakonite aktivnosti; otkriva i istražuje teška djela povezana s obavljanjem profesionalnih dužnosti članova i službenika institucija i tijela Europske unije na temelju kojih se može pokrenuti stegovni ili kazneni postupak; i pruža podršku institucijama EU-a, a posebno Europskoj komisiji, u izradi i provedbi politika i propisa za sprječavanje i otkrivanje prijevara.

Dodatne informacije:
Alina BUREA
Glasnogovornica
Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF)
Telefon: +32 2 295 73 36
E-pošta: olaf-media@ec.europa.eu
http://ec.europa.eu/anti_fraud

Pojedinosti

Datum objave
28. travnja 2014.
Autor
Europski ured za borbu protiv prijevara
News type
OLAF press release