Direct la conținutul principal
European Anti-Fraud Office
Semnalați cazuri de fraudă
Comunicat de presă2 iunie 2015Oficiul European de Luptă Antifraudă5 min de lectură

OLAF în 2014: o activitate de investigare eficienta şi rezultate tangibile pentru contribuabilii din UE

02/06/2015

COMUNICATUL DE PRESĂ nr. 7/2015
2 iunie 2015
PDF version 

În 2014, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a obținut rezultate excelente în combaterea fraudei în întreaga Europă. OLAF a finalizat un număr mare de investigații, continuând, în același timp, să reducă durata totală a acestora. A emis un număr de recomandări care reprezintă un record pentru ultimii cinci ani. OLAF a recomandat recuperarea a 901 milioane EUR, sumă care ar trebui să fie restituită treptat bugetului UE şi să contribuie la finanțarea altor proiecte. Rezultatele raportate pentru 2014, prezentate astăzi, confirmă faptul că OLAF a devenit tot mai eficient în ultimii ani, aducând rezultate tangibile contribuabililor din UE.

„OLAF are misiunea de a identifica, a investiga și a opri actele de fraudă care implică fonduri ale UE. Activitatea noastră se traduce în rezultate concrete și asigură faptul că banii contribuabililor din UE sunt utilizați în scopul pentru care au fost alocați inițial, creând locuri de muncă și creștere economică în Europa”, a declarat dl Giovanni Kessler, Directorul General al OLAF, în cadrul conferinței de presă care a avut loc astăzi. „Bilanțul activității noastre de investigație din 2014 confirmă rezultatele extrem de convingătoare raportate de OLAF anul trecut. Ne-am axat asupra acelor cazuri în care intervenția noastră este cea mai necesară și poate aduce o reală valoare adăugată, și anume asupra investigațiilor complexe în domenii precum fondurile structurale, sectorul vamal, activitățile de contrabandă, comerțul și ajutorul extern. Aceste cazuri vor contribui la recuperări considerabile de fonduri care vor fi restituite bugetului UE.”

Activitatea de investigare a OLAF în 2014: principalele rezultate

  • OLAF a primit cel mai mare număr de sesizări de posibile cazuri de fraudă de la crearea sa, respectiv 1 417. Acest aflux mai mare de informații nu înseamnă neapărat că au fost mai multe acte de fraudă în Europa, ci este o dovadă a încrederii sporite a cetățenilor, a instituțiilor și a altor parteneri în capacitățile de investigare ale OLAF.
  • În ciuda acestui aflux mai mare, OLAF a reușit în continuare să evalueze sesizările primite într-un timp scurt — în medie, în 2 luni — înainte de a decide dacă va iniția procedura de investigare într-un caz sau nu. Pe parcursul ultimilor trei ani, OLAF a redus durata etapei de selecție cu 70 % față de anii precedenți.
  • OLAF a deschis un număr mare de investigații (234), ceea ce confirmă tendința raportată în ultimii trei ani, perioadă în care OLAF și-a consolidat în mod substanțial capacitatea de investigare. În medie, OLAF deschide în prezent cu 60 % mai multe investigații decât înainte de reorganizarea sa, care a avut loc în 2012.
  • Au fost finalizate 250 de investigații. Durata medie a investigațiilor s-a redus la 21 de luni. Aceasta este cea mai scurtă durată medie raportată într-o perioadă de peste cinci ani. Prin eficientizarea investigațiilor, crește probabilitatea obținerii unor rezultate tangibile pe teren ca urmare a cazurilor investigate de OLAF. În acest an, pentru a răspunde interesului exprimat de părțile interesate, OLAF prezintă o defalcare pe state membre și pe instituții a investigațiilor pe care le-a finalizat.
  • OLAF a emis 397 de recomandări de acțiuni cu caracter financiar, judiciar, administrativ sau disciplinar care să fie întreprinse de către autoritățile competente, un număr record pentru ultimii cinci ani.
  • În 2014, OLAF a recomandat, de asemenea, să se efectueze cea mai importantă recuperare de fonduri pentru bugetul UE din ultimii cinci ani, și anume 901 milioane EUR. Aceste fonduri ar trebui să fie restituite treptat bugetului UE şi să contribuie la finanțarea altor proiecte.

Contribuția OLAF la politicile UE de combatere a fraudei

OLAF își exercită în deplină independență funcția de investigare, dar totodată contribuie în mod activ la inițiativele legislative ale Comisiei Europene privind protecția intereselor financiare ale UE împotriva actelor de fraudă și de corupție. Pe tot parcursul anului 2014, OLAF și-a adus contribuția la negocierile privind înființarea unui Parchet European (EPPO), la cele referitoare la Directiva privind protecția intereselor financiare ale UE, precum și la cele privind legislația de consolidare a eficacității cooperării vamale.

De asemenea, OLAF a încheiat acorduri administrative cu mai multe instituții ale UE și cu alți parteneri, precum Comisia Europeană, Serviciul European de Acțiune Externă, Banca Mondială, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Serviciul ONU de supraveghere internă și Fondul global de luptă împotriva HIV/SIDA, tuberculozei și malariei. Prin astfel de acorduri, OLAF va beneficia de proceduri de cooperare și de schimburi de informații mai rapide, mai simple și mai transparente cu aceste organisme, ceea ce va consolida acțiunea desfășurată la nivel mondial de combatere a cazurilor de fraudă și de corupție care depășesc adesea frontierele naționale.

Pentru a accesa raportul complet, daţi clic.

Misiunea, mandatul și competențele OLAF:

OLAF are misiunea de a identifica, a investiga și a opri actele de fraudă cu fonduri ale UE.

OLAF își îndeplinește misiunea prin:
• efectuarea unor investigații independente privind actele de fraudă și de corupție care implică fonduri ale UE, astfel încât să se asigure că toți banii contribuabililor din UE ajung la proiecte care pot stimula crearea de locuri de muncă și creșterea economică în Europa;
• contribuția la întărirea încrederii cetățenilor în instituțiile UE, prin investigarea cazurilor de abateri profesionale grave ale personalului și ale membrilor instituțiilor UE;
• elaborarea unei politici solide a UE de combatere a fraudei.

Prin funcția sa de investigare independentă, OLAF poate investiga chestiuni legate de acte de fraudă, de corupție și de alte infracțiuni care afectează interesele financiare ale UE în ceea ce privește:
• toate cheltuielile UE. Principalele categorii de cheltuieli sunt: fondurile structurale, politica agricolă și fondurile de dezvoltare rurală, cheltuielile directe și ajutorul extern;
• unele domenii de venituri ale UE, în principal taxele vamale;
• suspiciunile de abateri profesionale grave ale personalului și ale membrilor instituțiilor UE.  

Pentru informații suplimentare:
Alina BUREA 
Purtător de cuvânt 
Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF)
Telefon: +32 2 295 73 36
E-mail: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)
http://ec.europa.eu/anti_fraud

Detalii

Data publicării
2 iunie 2015
Autor
Oficiul European de Luptă Antifraudă
News type
  • OLAF press release