Direct la conținutul principal
European Anti-Fraud Office
Semnalați cazuri de fraudă
Comunicat de presă31 mai 2017Oficiul European de Luptă Antifraudă6 min de lectură

OLAF în 2016: deschizător de drumuri în lupta împotriva fraudei prin investigații transnaționale de mari dimensiuni

31/05/2017

COMUNICATUL DE PRESĂ nr. 8/2017

PDF version (192.26 KB)

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și-a intensificat activitatea în 2016, concentrându-se asupra investigațiilor transnaționale de mari dimensiuni care, în multe cazuri, au condus la recomandări financiare de mai multe milioane de euro. Indiferent dacă a fost vorba de reconstrucția unei scheme de fraudă complexe pentru a urmări fonduri ale Uniunii Europene (UE) care fuseseră furate în cadrul unui proiect din domeniul transporturilor în valoare de 1,7 miliarde EUR, sau de recomandarea recuperării unei sume de 26,7 milioane EUR fraudate de o bandă de infractori, anchetatorii OLAF și-au pus competențele în slujba contribuabililor din UE.

Prin dezvăluirea unor tipare complexe de fraudă transfrontalieră, precum și prin coordonarea cu autoritățile naționale și cele ale UE pentru a aduce autorii fraudelor în fața justiției, OLAF a contribuit substanțial la garantarea faptului că fondurile UE ajung la cetățenii care au nevoie cel mai mult de ele.

Activitatea de investigare a OLAF în 2016, în cifre:

  • OLAF a finalizat 272 de cazuri și a deschis 219 noi investigații, ceea ce reprezintă un volum ridicat de cazuri gestionate în contextul unei scăderi constante a personalului.
  • OLAF a emis 346 de recomandări adresate autorităților relevante ale statelor membre și ale UE, care vor permite recuperarea a 631 de milioane EUR la bugetul UE și vor contribui la aducerea autorilor fraudelor în fața justiției.
  • OLAF a reușit să reducă și mai mult durata investigațiilor sale, care au fost finalizate, în medie, în 18,9 luni, un nou record pentru Oficiu.

OLAF identifică tendințele în materie de fraudă cu fonduri ale UE

Mandatul unic al OLAF îi permite să aibă o imagine completă a caracterului în continuă schimbare al fraudelor cu fonduri ale Uniunii Europene. Pe baza informațiilor colectate prin intermediul investigațiilor sale, OLAF a analizat cele mai frapante tendințe în materie de fraudă în cadrul unui studiu empiric despre modalitățile în care infractorii s-au adaptat la noua situație economică și de reglementare, imaginând în mod constant noi moduri creative de a încerca să sustragă bani de la UE. Iată, pe scurt, ce a dezvăluit analiza OLAF:

  • Achizițiile publice reprezintă încă o piață atrăgătoare pentru autorii de fraude, care fac apel la corupție și la conturi off-shore pentru facilitarea fraudelor. Numeroase cazuri de fraudă în materie de achiziții publice sunt transnaționale, noile scenarii de fraudă implicând adesea o autoritate contractantă dintr-un stat membru și ofertanți dintr-o serie de alte state membre, care își subcontractează activitățile către societăți situate în țări diferite de primele.
  • Granturile pentru cercetare și angajare constituie o activitate lucrativă în materie de fraudă, dubla finanțare și frauda legată de subvențiile pentru angajare devenind din ce în ce mai populare.
  • Rețelele infracționale utilizează sisteme transnaționale complexe pentru a eluda plata taxelor vamale.
  • Natura contrabandei cu țigări s-a schimbat în mod semnificativ în ultimii ani, contrabandiștii îndreptându-și atenția către traficul cu așa-numitele „țigări albe ieftine” sau țigări fără marcă.

OLAF în calitate de centru pentru inovare

În ultimii ani, OLAF a investit în mod semnificativ în cele mai inovatoare tehnici și instrumente de investigare. Acest lucru i-a permis să dobândească instrumente criminalistice și analitice de ultimă generație, care asigură menținerea poziției Oficiului în fruntea luptei mondiale împotriva fraudei. În 2016, OLAF a utilizat aceste instrumente, printre altele, pentru a analiza dosarul „Panama Papers”, care a dus la deschiderea mai multor investigații de către Oficiu.

OLAF se implică în mod activ în elaborarea politicilor antifraudă

Oficiul este implicat cu regularitate în negocierile privind textele legislative având ca obiect protecția intereselor financiare ale UE împotriva fraudei și a corupției. În 2016, s-au înregistrat progrese cu privire la două inițiative importante de politică în cazul cărora OLAF a avut un rol activ. Într-un caz, s-a decis ca infracțiunile grave în materie de TVA, care implică un prejudiciu de cel puțin 10 milioane EUR, să fie incluse în sfera de aplicare a directivei privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin intermediul dreptului penal („directiva PIF”). În același timp, a devenit evident faptul că, în absența unanimității, Parchetul European (EPPO) va fi instituit în temeiul procedurii de cooperare consolidate. OLAF și EPPO vor colabora strâns pentru a se asigura că persoanele care comit fraude nu sunt doar identificate, ci și aduse efectiv în fața justiției.

Perspectivele pentru viitor

Deși OLAF este un organ de investigație modern, care are capacitatea de a soluționa chiar și cele mai complexe cazuri de fraudă transfrontalieră, Giovanni Kessler, directorul general al OLAF, a susținut că instrumentele puse la dispoziția OLAF de către legiuitori trebuie să fie actualizate pentru ca Oficiul să se adapteze la situația actuală în materie de fraudă. „În opinia mea, viitorul ar trebui să fie marcat de reformă”, a declarat directorul general al OLAF. „În calitate de anchetatori antifraudă, avem nevoie de instrumentele adecvate pentru a analiza fluxurile financiare potențial ilicite, pentru a urmări banii pe parcursul întregului lanț fraudulos, precum și pentru a avea acces la sediile operatorilor economici sau ale instituțiilor care ar fi putut fi implicate în activități frauduloase”, a adăugat acesta.

Dl Kessler, care intră în ultimul an al mandatului său, a subliniat faptul că OLAF a obținut rezultate excelente în condiții de independență deplină, cu un personal care își consacră întreaga activitate cetățenilor europeni și este susținut de o echipă unită de manageri care au revitalizat activitatea Oficiului. „Pot să spun cu toată sinceritatea că privesc cu încredere evoluția viitoare a Oficiului” a declarat dl Kessler.

Faceți clic aici pentru a citi raportul complet.

Misiunea, mandatul și competențele OLAF:

OLAF are misiunea de a identifica, a investiga și a opri actele de fraudă care implică fonduri ale UE.

OLAF își îndeplinește misiunea prin:
• efectuarea unor investigații independente privind actele de fraudă și de corupție care implică fonduri ale UE, astfel încât să se asigure că toți banii contribuabililor din UE ajung la proiecte care pot crea locuri de muncă și genera creștere economică în Europa;
• contribuția la întărirea încrederii cetățenilor în instituțiile UE, prin investigarea cazurilor de abateri profesionale grave ale personalului și ale membrilor instituțiilor UE;
• elaborarea unei politici solide a UE de combatere a fraudei.

Prin funcția sa de investigare independentă, OLAF poate investiga chestiuni legate de acte de fraudă, de corupție și de alte infracțiuni care afectează interesele financiare ale UE în ceea ce privește:
• toate cheltuielile UE. Principalele categorii de cheltuieli sunt: fondurile structurale, politica agricolă și fondurile de dezvoltare rurală, cheltuielile directe și ajutorul extern;
• anumite tipuri de venituri ale UE, în principal taxele vamale;
• suspiciunile de abateri profesionale grave ale personalului și ale membrilor instituțiilor UE.

Pentru informații suplimentare:

Alina BUREA   
Purtător de cuvânt  
Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF)
Telefon: +32 2 295 73 36 
E-mail: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)
http://ec.europa.eu/anti-fraud 
Twitter: @OLAFPress   

Silvana ENCULESCU
Purtător de cuvânt adjunct
Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF)
Telefon: +32 2 298 17 64
E-mail: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)
http://ec.europa.eu/anti-fraud
Twitter: @OLAFPress

Detalii

Data publicării
31 mai 2017
Autor
Oficiul European de Luptă Antifraudă
News type
  • OLAF press release