Glavni sadržaj
European Anti-Fraud Office
Prijavite prijevaru
Priopćenje za tisak6. lipnja 2018.Europski ured za borbu protiv prijevara

OLAF 2017.: složene prijevare zaustavljene zahvaljujući velikim istragama

06/06/2018

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE br. 05/2018

PDF version (202.1 KB)

Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) zaključio je opsežne istrage 2017. čime je ponovno dokazao da je sposoban otkriti i istraživati složene prijevare diljem Europe i izvan nje. Istrage OLAF-a obuhvaćale su velike slučajeve umanjivanja vrijednosti robe pri čemu su počinitelji prijevara ostvarili dobit lažnim prijavljivanjem niže vrijednosti robe pri uvozu u EU, slučajeve u kojima je OLAF istraživao organizirane zločinačke skupine koje su pronevjerile sredstva namijenjena za uporabu u poljoprivredi ili slučajeve u kojima su istražitelji otkrili prijevare u velikim infrastrukturnim projektima. U danas objavljenom godišnjem izvješću prikazani su trendovi u istragama u okviru borbe protiv prijevara te posebni slučajevi i operacije koje provodi OLAF.  

Na konferenciji za medije na kojoj je predstavljeno izvješće vršitelj dužnosti glavnog direktora Ureda Nicholas Ilett izjavio je: „Uspješnost naših istraga 2017. dokaz je ključne uloge našeg rada u zaštiti novca europskih poreznih obveznika i osiguravanju da se sredstva EU-a ne koriste za poticanje prijevara i korupcije, već za financiranje projekata koji mogu donijeti stvarnu dodanu vrijednost građanima.

Uspješnost OLAF-ovih istraga 2017. u brojkama:

  • OLAF je zaključio 197 istraga, izdao 309 preporuka nadležnim nacionalnim tijelima i tijelima EU-a.
  • OLAF je preporučio povrat više od 3 milijarde EUR u proračun EU-a. Taj iznimno visok iznos proizlazi iz velikih slučajeva umanjivanja vrijednosti robe koje je OLAF zaključio tijekom godine.
  • OLAF je otvorio 215 novih istraga nakon 1111 preliminarnih analiza koje su proveli OLAF-ovi stručnjaci.
  • Bez povećanja broja osoblja i unatoč složenosti slučajeva, OLAF je ipak uspio dodatno skratiti prosječno trajanje istraga na 17,6 mjeseci.

Trendovi u istragama u okviru borbe protiv prijevara:

Zahvaljujući transnacionalnoj dimenziji njegova rada OLAF uspijeva dobiti jedinstvenu sliku promjenjive prirode prijevara diljem Europe. Već drugu godinu zaredom OLAF u izvješću pruža analizu najistaknutijih trendova koje je otkrio tijekom istraga:

  • korupcija, sukob interesa i manipulacija natječajnih postupaka i dalje su česti u slučajevima prijevare na štetu strukturnih fondova EU-a, a u mnogo su slučajeva uključene organizirane zločinačke skupine;
  • počinitelji prijevara sve više pokušavaju pronevjeriti sredstva namijenjena za istraživanje ili izbjegličku krizu;
  • izbjegavanje plaćanja carina organizirano je u okviru transnacionalnih kriminalnih sustava.

Jedinstvena uloga OLAF-a u borbi protiv prijevara u vezi s prihodima putem globalnih istraga:

OLAF u ovom izvješću iznosi detaljan pregled svojih aktivnosti u cilju zaštite prihoda EU-a te niz istraga zaključenih u tom području 2017. Naime, organizirane zločinačke skupine brzo iskorištavaju moguće nedostatke u pravnom sustavu ili operativnim kapacitetima carinskih uprava da djeluju preko granica. U tom kontekstu, zahvaljujući njegovoj sposobnosti da djeluje transnacionalno te brzo prikuplja i razmjenjuje informacije, OLAF ima ključnu ulogu u sprečavanju i suzbijanju prijevara u vezi s prihodima, kao i u pružanju pomoći nacionalnim carinskim upravama u njihovu zahtjevnom radu.

Doprinos razvoju politika EU-a u području borbe protiv prijevara:

OLAF redovito predvodi pregovore o zakonodavnim tekstovima koji se odnose na zaštitu financijskih interesa EU-a od prijevara i korupcije. Odluka o osnivanju Ureda europskog javnog tužitelja 2017. važan je korak u zaštiti financijskih interesa Europske unije. OLAF je više od desetljeća neumorno radio u potporu tom projektu te će nastaviti surađivati s Uredom europskog javnog tužitelja kako bi osigurao da se novac poreznih obveznika zaštiti od prijevare i korupcije.

Cijelo izvješće možete pročitati ovdje.

Misija, mandat i nadležnosti OLAF-a:
OLAF-ova je misija otkrivanje, istraživanje i zaustavljanje prijevara u vezi sa sredstvima EU-a.

OLAF ispunjava svoju misiju:
• neovisno istražujući prijevare i korupciju povezane sa sredstvima EU-a kako bi osigurao da se sav novac poreznih obveznika EU-a preusmjerava na projekte kojima se mogu otvarati nova radna mjesta i poticati rast u Europi;
• pridonoseći jačanju povjerenja građana u institucije EU-a istraživanjem teških povreda dužnosti koje počine članovi osoblja i institucija EU-a;
• razvijajući dobru politiku borbe protiv prijevara.

U svojoj ulozi neovisnog istražitelja OLAF istražuje predmete povezane s prijevarom, korupcijom i drugim kaznenim djelima na štetu financijskih interesa EU-a u vezi sa:
• svim rashodima EU-a: glavne su kategorije potrošnje strukturni fondovi, fondovi za poljoprivrednu politiku i ruralni razvoj, izravni rashodi i vanjska pomoć,
• određenim područjima prihoda EU-a, uglavnom carinama,
• sumnjama na teške povrede dužnosti koje počine članovi osoblja i institucija EU-a.

Dodatne informacije:

Alina BUREA
Glasnogovornica
Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF)
Telefon: +32(0)2 29-57336
E-pošta: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)
http://ec.europa.eu/anti-fraud
Twitter: @OLAFPress

Pojedinosti

Datum objave
6. lipnja 2018.
Autor
Europski ured za borbu protiv prijevara
News type
OLAF press release