Direct la conținutul principal
European Anti-Fraud Office
Semnalați cazuri de fraudă
Comunicat de presă3 septembrie 2019Oficiul European de Luptă Antifraudă4 min de lectură

OLAF în 2018: investigații majore au pus capăt sistemelor de fraudă transfrontalieră și au dezmembrat rețele de criminalitate organizată

03/09/2019

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 07/2019

PDF version (203.77 KB)

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a continuat și în 2018 să aibă rezultate extrem de convingătoare în activitatea de investigare, concentrându-și eforturile în domeniile în care poate avea cea mai mare valoare adăugată pentru cetățenii europeni - cazuri complexe, transnaționale, care nu ar fi putut fi soluționate doar de autoritățile naționale. În domenii precum fondurile structurale, vama sau cheltuielile directe din bugetul Uniunii Europene (UE), expertiza unică a OLAF și echipa sa formată din investigatori cu o înaltă calificare, experți legiști și analiști au permis Oficiului să rezolve chiar și cazurile cele mai dificile și să pună capăt unor tentative ale rețelelor de criminalitate organizată de a frauda bugetul UE.

„Rezultatele obținute de OLAF arată că activitatea noastră are o influență semnificativă. Protejăm nu numai interesele financiare ale UE, ci și sănătatea și bunăstarea cetățenilor europeni,” a spus dl Ville Itälä, directorul general al OLAF.

Rezultatele activității de investigare a OLAF în 2018 în cifre:

  • OLAF a finalizat 167 de investigații și a emis 256 de recomandări adresate autorităților naționale in cauza și instituțiilor UE;
  • OLAF a recomandat recuperarea a 371 de milioane EUR la bugetul UE;
  • OLAF a deschis 219 noi investigații, ca urmare a 1259 analize preliminare efectuate de experții săi.

Tendințe identificate de investigațiile antifraudă

Dimensiunea transnațională a activității sale îi permite OLAF-ului să își formeze o imagine de ansamblu unică asupra naturii schimbătoare a fraudelor în întreaga Europă. În continuare, câteva dintre tendințele cele mai frapante identificate de investigațiile sale:

  • Crearea de întreprinderi false și deghizarea tranzacțiilor comerciale falsificate în scopul de a obține fonduri UE;
  • Fraudă în promovarea produselor agricole, banii fiind adesea spălați prin intermediul unor țări terțe;
  • Sustragerea de la plata taxelor vamale, orchestrată prin intermediul unor scheme infracționale transnaționale.

OLAF protejează banii UE împotriva crimei organizate

Raportul din acest an se concentrează, totodată, pe modalitățile prin care OLAF zădărnicește planurile rețelelor de criminalitate organizată de a fura banii UE. Când este vorba de rezolvarea unor cazuri complexe de fraudă în care sunt implicate rețele infracționale extrem de organizate, experiența este un atu. Investigatorii OLAF nu sunt doar foarte devotați, ci au și ani de experiență în spate, ceea ce le permite să identifice rapid tipare de acțiune și să își aplice cunoștințele pentru a rezolva cazurile mai repede și pentru a identifica noi domenii în care au loc fraude.

Contribuția la politicile UE de luptă antifraudă

Pe lângă activitatea sa de investigare, OLAF joacă un rol activ în elaborarea politicilor antifraudă ale Uniunii Europene.

În 2018, OLAF a jucat un rol de prim rang în elaborarea noii Strategii antifraudă a Comisiei Europene, iar în prezent va veghea la punerea ei în aplicare. Strategia propune analize de date consolidate în vederea adoptării unor măsuri de politică antifraudă bazate pe date concrete, precum și o analiză mai cuprinzătoare a riscurilor de fraudă care ar trebui să conducă la o mai bună implementare a controalelor antifraudă.

Instrumente mai bune, adecvate unui peisaj antifraudă evolutiv

În mai 2018, Comisia Europeană a adoptat și o propunere de modificare a temeiului juridic al OLAF. Comisia a propus să se consolideze admisibilitatea probelor furnizate de OLAF în instanțele naționale, să i se acorde OLAF acces la conturile bancare, să se faciliteze controalele la fața locului și să se pună la dispoziția Oficiului instrumentele necesare pentru a-și îndeplini mandatul în domeniul TVA. Scopul modificării este de a garanta faptul că OLAF este capabil să colaboreze eficient cu noul Parchet European, completând activitatea acestuia în beneficiul cetățenilor europeni.

Pentru a citi raportul integral, vă rugăm să faceți clic aici.

Misiunea, mandatul și competențele OLAF:
Misiunea OLAF este de a detecta, a investiga și a stopa fraudarea fondurilor UE.

Cum își îndeplinește OLAF misiunea:
• efectuează investigații independente în ceea ce privește frauda și corupția care implică fonduri UE, pentru a garanta că banii contribuabililor UE sunt folosiți în proiecte care pot crea locuri de muncă și creștere economică în Europa;
• contribuie la consolidarea încrederii cetățenilor în instituțiile UE prin investigarea abaterilor grave comise de membri ai personalul UE și de membri ai instituțiilor UE;
• elaborează o politică antifraudă solidă a Uniunii Europene.

În exercitarea funcției sale de investigare independentă, OLAF poate investiga aspecte legate de fraudă, corupție și alte infracțiuni care afectează interesele financiare ale UE și care privesc:
• toate cheltuielile UE: principalele categorii de cheltuieli sunt fondurile structurale, politica agricolă și fondurile
de dezvoltare rurală, cheltuielile directe și ajutoarele externe;
• anumite tipuri de venituri ale UE, în principal taxele vamale;
• suspiciunile privind abateri grave comise de membri ai personalului UE și de membri ai instituțiilor UE.

Informații suplimentare:

Jana CAPPELLO     
Purtător de cuvânt, Oficiul European de Luptă Antifraudă  
Telefon: +32 2 29 85549      
E-mail: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)  
http://ec.europa.eu/anti_fraud
Twitter: @OLAFPress

Detalii

Data publicării
3 septembrie 2019
Autor
Oficiul European de Luptă Antifraudă
News type
  • OLAF press release