Direct la conținutul principal
European Anti-Fraud Office
Semnalați cazuri de fraudă
Comunicat de presă10 septembrie 2020Oficiul European de Luptă Antifraudă6 min de lectură

OLAF în 2019: investigațiile pun capăt fraudelor la nivel transfrontalier și transsectorial

10/09/2020

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 25/2020

PDF version (374.78 KB)

În 2019 s-au împlinit 20 de ani de la înființarea Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF). După cum arată raportul OLAF din 2019, oficiul a depus eforturi susținute pentru a investiga și a pune capăt sistemelor de fraudă transfrontaliere din ce în ce mai complexe care afectează ajutorul umanitar, mediul și fondurile de dezvoltare agricolă și regională. De la demascarea corupției la stoparea contrabandei și a produselor contrafăcute, OLAF a contribuit în mod real la protejarea bugetului UE și a cetățenilor europeni în numeroase domenii.

„Detectare, protecție, investigare: timp de 20 de ani, OLAF și-a pus expertiza unică în slujba UE, asigurând faptul că banii contribuabililor sunt cheltuiți în mod corespunzător și luptând împotriva fraudei, a corupției, a contrabandei și a contrafacerii. Suntem la curent cu tendințele în materie de fraudă și ne adaptăm la modelele de fraudă în continuă schimbare care urmăresc să profite de fondurile pe care Europa le pune la dispoziție pentru a-și realiza prioritățile. Succesul OLAF este un atu esențial pentru Europa, având în vedere că privirile celor care comit fraude se îndreaptă către bugetul 2021-2027, în valoare de 1,8 mii de miliarde EUR, destinat relansării Europei în urma consecințelor pandemiei de COVID-19. Am observat deja o intensificare a tendinței de creștere, în ultimii ani, a fraudelor cu fonduri UE destinate unor proiecte de mediu și unor proiecte durabile. În capitolul dedicat acestui domeniu din raportul nostru anual se arată activitatea în creștere a OLAF în ceea ce privește combaterea fraudelor în domeniul mediului. Acest lucru este deosebit de oportun, dat fiind că Pactul verde este o parte esențială a efortului de redresare depus de UE”, a declarat directorul general al OLAF, Ville Itälä.

Rezultatele în materie de investigare obținute de OLAF în 2019, în cifre:

•    OLAF a finalizat 181 de investigații, formulând 254 de recomandări adresate autorităților relevante ale statelor membre și ale UE.
•    OLAF a recomandat recuperarea a 485 de milioane EUR, care să fie restituite bugetului UE;
•    OLAF a deschis 223 de noi investigații.

Tendințe identificate în investigațiile antifraudă:

Raportul identifică principalele tendințe care au apărut sau au continuat în 2019:

•    practici coluzive și manipularea achizițiilor publice;
•    sisteme transfrontaliere care fac detectarea mai dificilă;
•    vizarea frecventă a proiectelor în țări terțe;
•    vizarea în continuare a finanțării cercetării;
•    contrabanda și contrafacerea, care implică rețele transfrontaliere complexe.

Sisteme complexe transfrontaliere de fraudă

Raportul publicat astăzi prezintă marea varietate a sistemelor de fraudă demascate de investigațiile OLAF încheiate în 2019. De exemplu, s-a recomandat recuperarea sumei de 3,3 milioane EUR după ce OLAF a demascat o încercare complexă de subminare a procesului de achiziții publice și de licitație pentru achiziționarea de mașini de tricotat finanțată de Fondul european de dezvoltare regională. Cumpărătorii și furnizorii se înțeleseseră în secret în cadrul a patru proiecte diferite finanțate de UE pentru a vinde și cumpăra utilaje la un preț mai mare și a deturna din fondurile UE bani care urmau a fi spălați. De asemenea, în 2019, OLAF a încheiat o anchetă formulând o recomandare de recuperare a aproape 1,5 milioane EUR, sumă destinată acordării de asistență de urgență civililor afectați de conflictul din Siria, dar care a fost încasată de foști membri ai personalului unui ONG prin intermediul unui sistem sofisticat de fraudă.

Fraude care dăunează mediului

Întrucât dezvoltarea durabilă, combaterea schimbărilor climatice și protejarea mediului sunt priorități esențiale pentru Uniunea Europeană, autorii fraudelor sunt pregătiți să profite de orice ocazie. Investigațiile OLAF s-au concentrat din ce în ce mai mult asupra fraudelor legate de proiecte din domeniul mediului sau de proiecte cu impact asupra mediului. De exemplu, în cadrul scandalului „Dieselgate”, OLAF a descoperit modul în care fondurile UE destinate cercetării pentru reducerea emisiilor provenite de la vehicule au fost utilizate pentru dezvoltarea unui motor dotat cu din păcate faimosul „dispozitiv de manipulare”, care a eludat normele UE privind emisiile. Pe parcursul anului 2019, investigațiile OLAF au abordat comerțul cu specii pe cale de dispariție, precum și exploatarea forestieră ilegală și importul în UE de lemn și cherestea, provenind uneori din păduri protejate. Acestea au scos la iveală sisteme internaționale de comerț cu biomotorină ilicită, fraude împotriva fondurilor de detectare a incendiilor forestiere și mai multe cazuri axate pe gestionarea apei și a deșeurilor. Unul dintre cazurile încheiate în 2019 se referă la falsificarea acreditărilor în materie de mediu pentru obținerea de finanțare din partea UE.

Contrabanda cu tutun

Anul trecut, OLAF a ajutat autoritățile naționale să confiște țigări de contrabandă în valoare de peste 251,4 milioane EUR. În 2019, OLAF a finalizat, de asemenea, o serie de investigații privind transporturile suspecte de tutun pentru pipă cu apă care au intrat în unul dintre statele membre ale UE. Pierderea aferentă de venituri a fost estimată la aproximativ 14 milioane EUR, ceea ce înseamnă că traficul de tutun pentru pipă cu apă este o afacere foarte profitabilă pentru traficanți. 

Colaborarea cu partenerii, îmbunătățirea instrumentelor antifraudă

OLAF continuă să investească în cooperarea cu autoritățile naționale din statele membre ale UE și cu partenerii internaționali. O operațiune bazată pe informațiile secrete deținute de OLAF, cu sprijinul autorităților vamale spaniole și cooperarea cu autoritățile columbiene și mexicane a dus la confiscarea a 400 de tone de șampon contrafăcut originare din China, suficient pentru a umple mai multe piscine. În acest spirit, OLAF a lucrat, în 2019, la o serie de noi acorduri cu organisme internaționale și cu autorități naționale din UE și din afara UE. A fost semnat un acord de cooperare administrativă cu Curtea de Conturi Europeană. Prevenirea fraudelor a rămas esențială pentru OLAF, Oficiul aflându-se în continuare în fruntea măsurilor de prevenire a fraudei, întrucât se străduiește să se asigure că noul buget al UE este protejat împotriva autorilor fraudelor. OLAF a jucat un rol esențial în adoptarea noii Strategii antifraudă a Comisiei în aprilie 2019. 

Pentru a citi raportul complet, faceți clic aici.

Misiunea, mandatul și competențele OLAF:
OLAF are misiunea de a identifica, de a investiga și de a pune capăt actelor de fraudă care implică fonduri ale UE.

OLAF își îndeplinește misiunea prin:
•    efectuarea unor investigații independente privind actele de fraudă și de corupție care implică fonduri ale UE, astfel încât să se asigure că toți banii contribuabililor din UE ajung la proiecte care pot să creeze locuri de muncă și să genereze creștere economică în Europa;
•    contribuirea la întărirea încrederii cetățenilor în instituțiile UE, prin investigarea cazurilor de abateri profesionale grave ale personalului și ale membrilor instituțiilor UE;
•    elaborarea unei politici solide a UE de combatere a fraudei.

În cadrul funcției sale de investigare independentă, OLAF poate cerceta chestiuni legate de acte de fraudă, de corupție și de alte infracțiuni care afectează interesele financiare ale UE în ceea ce privește:
•    toate cheltuielile UE: principalele categorii de cheltuieli sunt: fondurile structurale, politica agricolă și
fondurile de dezvoltare rurală, cheltuielile directe și ajutorul extern;
•    anumite tipuri de venituri ale UE, în principal taxele vamale;
•    suspiciunile de abateri profesionale grave ale personalului și ale membrilor instituțiilor UE.

Pentru informații suplimentare: 

Jana CAPPELLO
Purtător de cuvânt 
Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) 
Telefon: +32(0)2 29-85549
Email: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu) 
http://ec.europa.eu/anti-fraud
Twitter: @OLAFPress

Chris JONES
Purtător de cuvânt adjunct 
Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF)
Telefon: +32(0)2 29-91606
Email: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)
http://ec.europa.eu/anti-fraud
Twitter: @OLAFPress

Detalii

Data publicării
10 septembrie 2020
Autor
Oficiul European de Luptă Antifraudă
News type
  • OLAF press release