Direct la conținutul principal
European Anti-Fraud Office
Semnalați cazuri de fraudă
Comunicat de presă10 iunie 2021Oficiul European de Luptă Antifraudă

Activitatea OLAF în 2020: stoparea fraudelor și protejarea siguranței cetățenilor

10/06/2021

COMUNICATUL DE PRESĂ nr. 12/2021

PDF version (285.91 KB)

Pentru Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), protejarea cetățenilor UE împotriva utilizării unor echipamente medicale contrafăcute sau neconforme în contextul pandemiei de COVID-19 a reprezentat una dintre acțiunile vitale care au marcat anul 2020. Adaptându-și metodele de lucru la provocările generate de măsurile de izolare și de restricțiile de călătorie, OLAF și-a continuat investigațiile pentru a proteja bugetul UE de sisteme complexe de fraudă, contrafacere, contrabandă, corupție și conflicte de interese. Cu peste 200 de investigații închise și recomandări de recuperare a unor sume ce depășesc 293 de milioane EUR, OLAF a continuat să se asigure că banii UE sunt cheltuiți cum trebuie și unde trebuie – în beneficiul tuturor.

Cu ocazia publicării raportului anual al OLAF pentru anul 2020, directorul general, Ville Itälä, a declarat: „2020 a fost poate un an unic din multe puncte de vedere, însă investigațiile OLAF au scos la iveală modelele de practici coluzive, de conflicte de interese, de manipulare a licitațiilor, de spălare de bani, etc. cu care ne confruntăm în fiecare an — dovada clară că pandemia nu a stat în calea fraudelor. Într-adevăr, noile oportunități de fraudare pe care le-a generat contextul sanitar, în special piața profitabilă a produselor contrafăcute sau neconforme, cum ar fi măștile sau dezinfectanții pentru mâini, au reprezentat noi provocări pentru OLAF în 2020. Sunt foarte mândru de colegii mei din cadrul OLAF, care au demonstrat că sunt capabili să răspundă acestor provocări, dând dovadă de reziliență, creativitate și flexibilitate pentru a continua să lucreze în condiții cât mai normale posibil, protejând siguranța cetățenilor în ciuda tuturor încercărilor pandemiei.”

Activitatea de investigare a OLAF în 2020:

  • OLAF a finalizat 230 de investigații, adresând 375 de recomandări autorităților relevante ale statelor membre și ale UE.
  • OLAF a recomandat recuperarea a 293,4 milioane EUR, care să fie restituite bugetului UE.
  • OLAF a deschis 290 de investigații noi, în urma a 1 098 de analize preliminare efectuate de experții săi.

Tendințe identificate în investigațiile antifraudă:

Potrivit raportului anual, pe lângă produsele medicale și echipamentele de protecție personală contrafăcute legate de pandemia de COVID-19, investigatorii OLAF au detectat o serie de alte tendințe în activitatea frauduloasă în cursul anului 2020. Printre acestea se numără:

  • conflicte de interese și practici coluzive între beneficiari și contractanți, în special în domeniul achizițiilor publice
  • facturi false sau exagerate, corupție și conflicte de interese care vizează finanțarea în domeniul agriculturii și al dezvoltării rurale, adesea asociate cu spălarea de bani
  • fraudă cu fonduri pentru cercetare
  • contrabanda cu țigarete și tutun
  • frauda care afectează mediul și biodiversitatea

Tentative de fraudă în valoare de milioane de euro

La fel ca în anii precedenți, una dintre principalele tendințe identificate de OLAF în 2020 a fost manipularea procesului de achiziții și a licitațiilor pentru a băga în buzunar fonduri UE. Mecanismele de fraudă vizează adesea mai multe state membre ale UE și implică sisteme complexe de spălare a profiturilor ilicite. Într-unul din cazuri, care a implicat România, Italia, Belgia și Spania, OLAF a recomandat recuperarea sumei de 25 de milioane EUR. Banii, care ar fi trebuit să ajungă la infrastructura rutieră și care au fost atribuiți inițial prin intermediul a ceea ce OLAF consideră o legătură suspectă în rândul autorităților naționale, au fost spălați prin intermediul unor societăți interconectate și prin plăți pentru servicii fictive. Alte exemple pot fi găsite în raportul anual și includ fraude care vizează fonduri destinate cercetării, agriculturii și dezvoltării rurale și fonduri sociale. În unele cazuri, OLAF a descoperit modul în care fondurile UE au fost solicitate în mod fraudulos pe baza unor documente falsificate, multe dintre acestea fiind asociate și cu spălarea de bani.

Protecția sănătății, a siguranței și a mediului

Falsificatorii au beneficiat de oportunități de afaceri majore, deoarece pandemia de COVID-19 a dus la o creștere bruscă și masivă a cererii de echipamente individuale de protecție. OLAF s-a aflat pe urmele lor din martie 2020 și, până în prezent, a identificat peste 1 000 de operatori suspecți și a contribuit la confiscarea a milioane de articole neconforme sau contrafăcute legate de pandemie — în special măști faciale, dar și dezinfectanți pentru mâini și kituri de testare. Tot în scopul protejării sănătății și siguranței, operațiunile desfășurate de OLAF în colaborare cu partenerii săi au permis ca alimente și băuturi contrafăcute să nu ajungă la consumatorii din UE. De exemplu, o operațiune s-a încheiat cu confiscarea a aproximativ 1,3 milioane de litri de vin și de băuturi alcoolice contrafăcute. Mediul înconjurător s-a aflat, de asemenea, pe radarul OLAF, deoarece autorii fraudelor și contrabandiștii își concentrează tot mai mult modelul de afaceri în acest domeniu. OLAF a participat la confiscări de pesticide ilicite, precum și la păstrarea mai multor tone de gaze frigorifice ilicite (HFC) în afara UE. Dacă nu ar fi fost interceptată, o încărcătură de 14 tone de HFC confiscată grație OLAF în 2020 ar fi avut același impact asupra mediului ca 38 de zboruri dus-întors de la Amsterdam la Sydney.

Țigarete și tutun din afara și din interiorul UE

Produsele din tutun reprezintă o mare parte din mărfurile de contrabandă sau contrafăcute pe care OLAF le are în vizor în fiecare an. În 2020, OLAF și partenerii săi au confiscat în total aproape 370 de milioane de țigarete destinate vânzării ilegale în UE care proveneau din afara Uniunii. În același timp, OLAF este, de asemenea, extrem de activ în contracararea falsificatorilor care se axează pe producerea ilegală de țigarete în UE. O operațiune cu o durată de trei ani, care a implicat 10 țări, a dus la confiscarea a 95 de milioane de țigarete ilegale și a 300 de tone de tutun, la arestarea a peste 200 de persoane și la evitarea unui prejudiciu financiar estimat la 80 de milioane EUR. OLAF a fost implicat și în trei operațiuni majore care au vizat tutunul pentru narghilea, un produs din ce în ce mai popular în rândul contrabandiștilor în ultimii ani.

Pentru a citi raportul complet, faceți clic aici.

Misiunea, mandatul și competențele OLAF:

OLAF are misiunea de a identifica, de a investiga și de a pune capăt actelor și faptelor de fraudă care implică fonduri ale UE.

OLAF își îndeplinește misiunea prin:
•    efectuarea unor investigații independente privind actele și faptele de fraudă și de corupție care implică fonduri ale UE, astfel încât să se asigure că toți banii contribuabililor din UE ajung la proiecte care pot să creeze locuri de muncă și să genereze creștere economică în Europa;
•    contribuirea la întărirea încrederii cetățenilor în instituțiile UE, prin investigarea cazurilor de abateri profesionale grave ale personalului și ale membrilor instituțiilor UE;
•    elaborarea unei politici solide a UE de combatere a fraudei.

În cadrul funcției sale de investigare independentă, OLAF poate cerceta chestiuni legate de acte și fapte de fraudă, de corupție și de alte infracțiuni care afectează interesele financiare ale UE în ceea ce privește:
•    toate cheltuielile UE: principalele categorii de cheltuieli sunt: fondurile structurale, politica agricolă și
fondurile de dezvoltare rurală, cheltuielile directe și ajutorul extern;
•    anumite tipuri de venituri ale UE, în principal taxele vamale;
•    suspiciunile de abateri profesionale grave ale personalului și ale membrilor instituțiilor UE.

După finalizarea investigației OLAF, autoritățile UE și naționale competente sunt cele care examinează cazurile și decid cu privire la acțiunile ce trebuie întreprinse ca urmare a recomandărilor OLAF. Toate persoanele vizate sunt prezumate a fi nevinovate până la dovedirea vinovăției în fața unei instanțe competente naționale sau a UE.

Pentru informații suplimentare:

Jana CAPPELLO
Purtătoare de cuvânt
Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF)
Telefon: +32(0)2 29-85549
Email: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)
http://ec.europa.eu/anti-fraud
Twitter: @EUAntiFraud

Chris JONES
Purtător de cuvânt adjunct
Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF)
Telefon: +32(0)2 29-91606
Email: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)
http://ec.europa.eu/anti-fraud
Twitter: @EUAntiFraud

Detalii

Data publicării
10 iunie 2021
Autor
Oficiul European de Luptă Antifraudă
News type
OLAF press release