Ugrás a fő tartalomra
European Anti-Fraud Office
Csalás bejelentése
Sajtóközlemény2012. július 3.Európai Csalás Elleni HivatalOlvasási idő: 3 perc

Az OLAF 2011-es éves jelentése

03/07/2012

OLAF, 4. szám, 2012.

Brüsszel, 2012. július 3.

Az OLAF által végzett nyomozások eredményeképpen 691 millió EUR került vissza az uniós költségvetésbe és 511 évnyi börtönbüntetést szabtak ki

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ma közzétett éves jelentése összegzi az OLAF 2011-ben elért eredményeit. Az OLAF 2011-ben 463 üggyel foglalkozott. A Hivatal vizsgálatai nyomán 691 millió EUR visszafizettetésére került sor, és a tagállami bíróságok összesen 511 évnyi börtönbüntetést szabtak ki.

„A vizsgálatainknak köszönhetően jelentős összegű pénzt sikerült visszafizettetni az uniós adófizetők számára, és számos bűnözőt állítottak nemzeti bíróságok elé az uniós költségvetés elleni bűncselekmények miatt. A jelenlegi pénzügyi helyzetben a csalás és korrupció elleni küzdelem különös jelentőséggel bír, és azt valamennyi tagállamnak prioritásként kellene kezelnie. Az OLAF erősíteni kívánja ezt a küzdelmet. Ezért növelni fogjuk a vizsgálatok hatékonyságára és eredményeire helyezett hangsúlyt, valamint megerősítjük az EU-n belüli és kívüli partnereinkkel való együttműködést” – nyilatkozta Giovanni Kessler, az OLAF főigazgatója.

A 2011-es operatív tevékenységek összegzése

  • Az OLAF által kivizsgált ügyeknek köszönhetően 691,4 millió EUR-t fizettettek vissza. Ez rendkívül jelentős összeg, amely az év során tapasztalható különleges körülményeknek köszönhető.
  • A legmagasabb összegeket a strukturális alapok területén hajtották be (524,7 millió EUR), amelyet a vámügy (113,7 millió EUR) és a mezőgazdaság (34 millió EUR) követett.
  • Az OLAF ajánlásai nyomán indított tagállami jogi eljárások eredményeképpen a nemzeti bíróságok 2011-ben összesen 511 év börtönbüntetésről hoztak ítéletet a csalást elkövetőkkel szemben, és közel 155 millió EUR összegű pénzbírságot róttak ki.
  • Az OLAF 178 új ügyet kezdeményezett, amelyeknek 80 %-a nyomozás volt. Az év folyamán 208 vizsgálati és koordinációs ügyet zártak le.
  • Az OLAF 2011-ben 463 vizsgálati és koordinációs üggyel foglalkozott. Ezek közül 122 ügy az EU személyzetét, 89 a mezőgazdasági ágazatot, 67 a harmadik országoknak nyújtott segélyeket, és 64 a strukturális alapokat érintette.
  • A lezárási arány – azaz a megnyitott és lezárt ügyek aránya – javult, és egy alá csökkent. Az ügyek átlagos időtartama kis mértékben, 29,1 hónapra növekedett. Mindkét jelenség az év folyamán lezárt nagyszámú üggyel magyarázható.

A jelentés esettanulmány-mintákat tartalmaz, hogy átfogó képet nyújtson az uniós költségvetés különböző ágazatai elleni feltételezett bűncselekményekkel kapcsolatos OLAF vizsgálatokról. Ezek közé tartozik többek között a biodízel-csempészet, a strukturális alapokra vonatkozó csalárd pályázatok, valamint egy uniós küldöttségi tisztviselő korrupciós ügye.
A jelentés letölthető az OLAF honlapjáról: http://olaf.europa.eu/annualreport

Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF)

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feladatköre háromrétű: az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelme a csalás, a korrupció és egyéb illegális tevékenységek vizsgálata révén; az uniós intézmények és szervek tagjainak és személyzetének szakmai feladatai teljesítéséhez kapcsolódó súlyos esetek felderítése és kivizsgálása, amely fegyelmi vagy büntetőeljárást vonhat maga után, az Európai Bizottság támogatása a csalás megelőzésére és felderítésére irányuló politikák kidolgozásában és végrehajtásában.

További részletek:
Johan WULLT
Szóvivő (megbízott)
Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF)
Telefon: +32 2 295 22 10
E-mail: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu) http://ec.europa.eu/anti_fraud

Leírás

Közzététel dátuma
2012. július 3.
Szerző
Európai Csalás Elleni Hivatal
News type
  • OLAF press release