Gå direkt till innehållet
European Anti-Fraud Office
Anmäl bedrägeri
Presskommuniké6 juni 2023Europeiska byrån för bedrägeribekämpningLästid: 6 min

Årsrapport: Olafs utredningar avslöjar över 600 miljoner euro som berörs av bedrägeri och oriktigheter

A visual displaying OLAF report 2022 with a bridge and bubbles in the background

PRESSMEDDELANDE nr 10/2023
PDF version

Under 2022 skyddade Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) 600 miljoner euro av EU:s skattebetalares pengar genom att rekommendera att över 426 miljoner euro skulle återkrävas till EU-budgeten som en följd av bedrägeri och oriktigheter och genom att skydda ytterligare 200 miljoner euro. Olaf stoppade också ett antal fall av organiserad smuggling, förfalskning och tullbedrägeri, bistod med att genomdriva EU:s handelspolitiska skyddsåtgärder och fortsatte att utforma strategier för att förebygga och motverka föränderliga bedrägerimönster. Liksom varje år undersökte Olaf också misstankar om tjänstefel som begåtts av EU-anställda eller av representanter i EU:s institutioner. Olaf avslutade sammanlagt över 250 ärenden förra året.

Olafs rapport 2022 som offentliggörs i dag ger en inblick i de viktigaste trenderna och insatserna förra året, från bekämpning av förfalskning och smuggling till skyddet av EU-medel – inklusive faciliteten för återhämtning och resiliens – och mekanismer för att förebygga bedrägeri för att skydda EU:s ekonomiska stöd till Ukraina. För första gången presenteras rapporten i ett interaktivt virtuellt format.

Olafs generaldirektör Ville Itälä betonade att - Olafs samlade kunskap, expertis och insatser ger konkreta resultat – vi skyddar både EU-budgeten och EU-medborgarna. Skyddet av EU:s skattebetalares pengar för infrastruktur och digitalisering, beslagtagandet av 531 miljoner cigaretter som varit föremål för olaglig handel, en internationell åtgärd mot förfalskad honung och återkravet av nästan 3 miljarder euro till EU-budgeten från ett fall av undervärdering på tullområdet är bara några av de resultat som Olafs arbete gett.

Förebyggande insatser är fortfarande det effektivaste verktyget för att bekämpa bedrägeri. Målet för Olaf är att säkerställa att EU:s ekonomiska stöd och investeringar i medlemsstater och tredjeländer används som avsett. Vi är fast övertygade om att den avgörande faktorn bakom våra framgångar är samarbete och under 2022 har Olaf intensifierat sitt samarbete med nationella myndigheter, internationella organisationer och EU:s partner. Olafs förmåga att samordna flera aktörers insatser och ge en helhetsbild förblir vår unika och utmärkande kvalitet som ger ett mervärde i kampen mot bedrägeri i och utanför EU.

Olafs utredande verksamhet under 2022:

  • Olaf avslutade 256 utredningar och utfärdade 275 rekommendationer till berörda nationella myndigheter och EU-myndigheter.
  • Olaf rekommenderade att 426,8 miljoner euro skulle återkrävas till EU-budgeten och förhindrade otillbörliga utgifter på 197,9 miljoner euro.
  • Olaf inledde 192 nya utredningar, efter 1 017 preliminära analyser som utförts av Olafs experter.
  • Olaf rapporterade 71 fall av möjliga brott till Europeiska åklagarmyndigheten (Eppo), varav 16 för Europeiska kommissionens räkning.

Skydd av EU-medel

I likhet med tidigare år omfattade Olafs utredningar av användningen av EU-medel anklagelser om otillåten samverkan, manipulation av upphandlingsförfaranden, intressekonflikter och orimligt höga fakturor. De digitala bedrägerierna har ökat något, vilket också bekräftar ett mönster som Olaf observerat under de senaste åren. Under 2022 inrättade Olaf en särskild arbetsgrupp som fokuserade på it-verktygen för bedrägeribekämpning för EU:s facilitet för återhämtning och resiliens och inledde utredningar av potentiellt missbruk av finansiering från faciliteten för återhämtning och resiliens.

Stoppa förfalskare och smugglare

Bekämpning av förfalskning och smuggling fortsätter att vara en central del av Olafs verksamhet. Under 2022 var Olaf med och arrangerade eller gav sitt stöd till flera gemensamma tullaktioner och andra operativa insatser. Dessa insatser bidrog till att säkerställa att miljontals förfalskade och farliga föremål beslagtogs innan de kunde användas. Några exempel är förfalskade läkemedel, förfalskade och potentiellt farliga leksaker, 531 miljoner cigaretter som varit föremål för olaglig handel och 14,7 miljoner liter olagliga vin-, öl- och spritdrycker.

Stöd till Ukraina och verkställande av sanktionerna mot Ryssland

Under 2022 invaderade Ryssland Ukraina. Olaf har sedan länge samarbetat med de ukrainska myndigheterna både på EU-budgetens utgiftssida (skydd av EU-medel) och på inkomstsidan (tullsamarbete). Sedan kriget bröt ut har Olaf erbjudit Ukrainas bedrägeribekämpningsorgan stöd för att stärka och förbättra landets strukturer för hantering av bedrägeri och korruption och skydda nuvarande och framtida EU-finansiering. Olaf har också spelat en viktig roll för att motverka kringgåendet av de sanktioner som EU infört mot Ryssland och Belarus efter invasionen av Ukraina, vilket förklaras närmare i Olafs rapport 2022.

Bekämpning av tjänstefel

Till och med ett fall av oriktigt eller bedrägligt beteende från EU-anställda eller representanter i EU:s institutioner skulle vara ett för mycket. EU-medborgarna förväntar sig med rätta att deras institutioner, representanter och anställda uppfyller de högsta kraven på uppförandestandard. Olaf avslutade 38 utredningar förra året om bedrägligt eller oriktigt beteende av EU-anställda och representanter i EU:s institutioner. I dessa fall säkerställs det att EU:s skattebetalares pengar används på rätt sätt och bidrar, genom att säkerställa högsta krav på uppförandestandard, till att försvara EU:s anseende som helhet.

Olafs rapport 2022 finns tillgänglig på Olafs webbplats, i dess fullständiga interaktiva version och i dess korta version.

Olafs uppdrag, mandat och befogenheter:
Olafs uppdrag är att upptäcka, utreda och stoppa bedrägeri med EU-medel.

Olaf fullgör sitt uppdrag genom att
•    utföra oberoende utredningar av bedrägeri och korruption som omfattar EU-medel för att säkerställa att alla EU:s skattebetalares pengar går till projekt som kan skapa arbetstillfällen och tillväxt i Europa,
•    bidra till att stärka allmänhetens förtroende för EU-institutionerna genom att utreda allvarliga tjänstefel som begås av EU-anställda och ledamöter i EU:s institutioner, samt
•    utveckla en effektiv EU-politik för bedrägeribekämpning.

I egenskap av oberoende utredande organ kan Olaf utreda frågor som rör bedrägeri, korruption och andra brott som påverkar EU:s ekonomiska intressen i fråga om
•    alla EU-utgifter, där de viktigaste utgiftskategorierna är strukturfonderna, jordbrukspolitiken, landsbygdsutveckling, direkta utgifter och bistånd till tredjeländer,
•    vissa områden av EU:s inkomster, huvudsakligen tullar, samt
•    misstankar om allvarliga tjänstefel som begås av EU-anställda och ledamöter i EU:s institutioner.

När Olaf har avslutat sin utredning är det de behöriga EU-myndigheterna och de nationella myndigheterna som ska granska och besluta om hur Olafs rekommendationer ska följas upp. Alla berörda personer betraktas som oskyldiga till dess att de har befunnits vara skyldiga i en behörig nationell domstol eller EU-domstol.
 

Ytterligare information kan lämnas av

Kirill GELMI
Talesperson
Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf)    
Tfn.: +32(0)2 29-88146  
Epost: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)
https://anti-fraud.ec.europa.eu
Twitter: @EUAntiFraud

Theresa ZAHRA
Biträdande talesperson
Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf)    
Tfn.: +32 (0)2 29-57270   
Epost: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)
https://anti-fraud.ec.europa.eu
Twitter: @EUAntiFraud

Översikt

Publiceringsdatum
6 juni 2023
Upphovsman
Europeiska byrån för bedrägeribekämpning
News type
  • OLAF press release