Gå til hovedindholdet
European Anti-Fraud Office
Anmeld svig
Pressekommuniké10. september 2020Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig5 min læsetid

OLAF i 2019: Efterforskninger sætter stopper for svig på tværs af grænser og sektorer

10/09/2020

PRESSEMEDDELELSE nr. 25/2020

PDF version (369.92 KB)

I 2019 var det 20 år siden oprettelsen af Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF). Som det fremgår af OLAF's rapport for 2019 har kontoret arbejdet hårdt for at undersøge og standse de stadig mere komplekse grænseoverskridende former for svig, der påvirker humanitær bistand, miljø, landbrug og regional udvikling. Ved at afdække korruption og standse smugling og forfalskede produkter har OLAF gjort en reel forskel med hensyn til at beskytte EU's budget og de europæiske borgere på mange områder.

"Afslør, beskyt, efterforsk: I 20 år har OLAF stillet sin enestående ekspertise til rådighed for EU ved at sikre, at skatteydernes penge bruges korrekt, samt bekæmpe svig, korruption, smugling og forfalskning. Vi holder os ajour med tendenser i forbindelse med svig, og vi følger tæt de stadig skiftende måder at svindle på, der går ud på at misbruge de penge, som Europa stiller til rådighed for at realisere prioriterede områder. OLAF's succes er et afgørende aktiv for Europa, når svindlere nu har fokus rettet mod budgettet for 2021-2027 på 1,8 billion EUR til Europas genopretning efter konsekvenserne af covid-19-pandemien. Vi har allerede de seneste år observeret en stigende tendens til svig med EU-midler til miljøprojekter og bæredygtige projekter. Fokusafsnittet  i OLAF's årsberetning viser den stadig større indsats for at bekæmpe miljøsvindel. Dette er særligt relevant, eftersom den grønne pagt er en vigtig del af EU's genopretningsindsats", udtaler OLAF's generaldirektør Ville Itälä.

OLAF's undersøgelsesarbejde i 2019 i tal:

•    OLAF afsluttede 181 undersøgelser og fremsatte 254 henstillinger til de relevante nationale myndigheder og EU-organer.
•    OLAF fremsatte en henstilling om at tilbagesøge 485 mio. EUR til EU-budgettet.
•    OLAF indledte 223 nye undersøgelser.

Tendenser inden for undersøgelser af svig:

Af rapporten fremgår de vigtigste tendenser, der er opstået eller fortsatte i 2019:

•    samordning og manipulation af udbud
•    grænseoverskridende ordninger, der gør afsløring vanskeligere
•    hyppig målretning af projekter i tredjelande
•    fortsat målrettet finansiering af forskning
•    smugling og forfalskning i forbindelse med komplekse grænseoverskridende netværk.

Komplekse grænseoverskridende ordninger for svig

Af den rapport, der er offentliggjort i dag, fremgår de mange forskellige former for svig, der er blevet afsløret i OLAF's undersøgelser i 2019. F.eks. er der en henstilling om inddrivelse af 3,3 mio. EUR, efter at OLAF havde afdækket et kompliceret forsøg på at underminere en udbudsprocedure for indkøb af strikkemaskiner finansieret af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling. Købere og leverandører havde deltaget i hemmelige aftaler i forbindelse med fire forskellige EU-finansierede projekter om salg og køb af maskiner til en oppumpet pris for at få fat i EU-midler og derefter hvidvaske dem. I 2019 afsluttede OLAF også en undersøgelse med en henstilling om inddrivelse af næsten 1,5 mio. EUR, der skulle have været gået til nødhjælp til civile, der var berørt af konflikten i Syrien, men som i stedet blev stjålet af tidligere ansatte i en NGO ved hjælp af en avanceret svindelordning.

Svindel til skade for miljøet

Bæredygtig udvikling, bekæmpelse af klimaforandringer og beskyttelse af miljøet er nøgleprioriteter for Den Europæiske Union, og svindlere er parate til at udnytte enhver mulighed. OLAF's undersøgelser har i stigende grad fokuseret på svindel i forbindelse med miljøprojekter eller projekter med miljøvirkninger. Som led i den såkaldte Dieselgate-skandale afslørede OLAF f.eks., at EU's midler til forskning med henblik på at reducere emissioner fra køretøjer i stedet var blevet brugt til at udvikle en motor, som anvendte den berygtede "manipulationsanordning" til omgåelse af EU's regler om emissioner. I løbet af 2019 har OLAF's undersøgelser omhandlet handel med truede arter og ulovlig skovhugst og import til EU af træ og tømmer, nogle gange fra beskyttede skove. De har afdækket internationale handelsordninger med ulovlig biodiesel, svindel med fonde til bekæmpelse af skovbrande og flere sager med fokus på vandforvaltning og affaldshåndtering. En sag, der blev afsluttet i 2019, omhandler falske anprisninger af miljøvenlighed for at opnå EU-finansiering.

Tobakssmugling

Sidste år bistod OLAF de nationale myndigheder med at beslaglægge mere end 251,4 mio. smuglede cigaretter. I 2019 afsluttede OLAF også en række undersøgelser af mistænkelige forsendelser af vandpibetobak, der var ankommet til en EU-medlemsstat. Indtægtstabet dermed blev anslået til ca. 14 mio. EUR, hvilket gør smugling af vandpibetobak til en meget lukrativ forretning for smuglere. 

Samarbejde med partnere og bedre redskaber til bekæmpelse af svig

OLAF fortsætter samarbejdet med de nationale myndigheder i EU's medlemsstater og internationale partnere. En operation, der byggede på OLAF's efterretninger med støtte fra det spanske toldvæsen og samarbejde med de colombianske og mexicanske myndigheder, førte til beslaglæggelse af 400 ton forfalsket shampoo med oprindelse i Kina — nok til at fylde flere svømmebassiner. I denne ånd arbejdede OLAF i 2019 på en række nye ordninger med internationale organer og myndigheder i EU og uden for EU. Der er blevet underskrevet en administrativ samarbejdsaftale med Den Europæiske Revisionsret. Forebyggelse af svig er fortsat afgørende for OLAF — og kontoret står stadig i spidsen for forebyggelse af svig, da det bestræber sig på at sikre, at det nye EU-budget beskyttes mod svindlere. OLAF havde afgørende betydning for vedtagelsen af Kommissionens nye strategi for bekæmpelse af svig i april 2019. 

Hele rapporten kan læses her.

OLAF's mission, mandat og kompetencer:
Det er OLAF's mission at afsløre, efterforske og standse svindel med EU-midler.

OLAF opfylder sin mission ved at:
•    gennemføre uafhængig efterforskning af svig og korruption, der omfatter EU-midler, med henblik på at sikre, at alle skatteydernes penge anvendes til projekter, der skaber beskæftigelse og vækst i Europa
•    bidrage til at styrke borgernes tillid til EU's institutioner gennem efterforskning af sager om alvorlige forseelser begået af EU's ansatte og medlemmer af EU-institutionerne
•    udarbejde en forsvarlig EU-politik til bekæmpelse af svig.

Som uafhængig efterforskningsenhed kan OLAF efterforske sager om svig, korruption og andre handlinger, der skader EU's finansielle interesser, og som vedrører:
•    alle EU's udgifter, hvoraf de vigtigste udgiftsområder er strukturfondene, landbrugspolitikken,
landdistriktsudviklingsfondene, direkte udgifter og bistand til tredjelande
•    visse aspekter af EU's indtægter, primært told
•    mistanke om alvorlige forseelser begået af EU's ansatte og medlemmer af EU-institutionerne.

Yderligere oplysninger: 

Jana CAPPELLO
Spokesperson
Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF)
Tlf.: +32(0)2 29-85549
Email: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu) 
http://ec.europa.eu/anti-fraud
Twitter: @OLAFPress

Chris JONES
Assisterende talsperson 
Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF)
Tlf.: +32(0)2 29-91606
Email: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)
http://ec.europa.eu/anti-fraud
Twitter: @OLAFPress

Detaljer

Publikationsdato
10. september 2020
Forfatter
Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig
News type
  • OLAF press release