Glavni sadržaj
European Anti-Fraud Office
Prijavite prijevaru
Priopćenje za tisak2. lipnja 2015.Europski ured za borbu protiv prijevara

OLAF 2014.: izuzetno uspješnim istragama postižu se konkretni rezultati za porezne obveznike EU-a

02/06/2015

PRIOPĆENJE ZA TISAK br. 7/2015
2. lipnja 2015.
PDF version 

Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) 2014. postigao je odlične rezultate u borbi protiv prijevara diljem Europe. OLAF je dovršio brojne istrage nastavljajući pritom skraćivati njihovo ukupno trajanje. U više od pet godina OLAF je izdao rekordan broj preporuka. Ured je preporučio postupan povrat 901 milijuna eura u proračun EU-a, čime će se pomoći financiranju drugih projekata. Objavljenim rezultatima za 2014. koji su danas predstavljeni potvrđuje se da je OLAF tijekom posljednjih godina postao učinkovitiji postižući konkretne rezultate za porezne obveznike EU-a.

„OLAF-ove su zadaće otkrivanje, istraživanje i sprečavanje prijevara povezanih sa fondovima EU-a. Našim se radom postižu konkretni rezultati. Njime se osigurava da se novac poreznih obveznika EU-a upotrebljava u izvorno predviđene svrhe, za otvaranje novih radnih mjesta i poticanje rasta u Europi,” na današnjoj je konferenciji za medije rekao g. Giovanni Kessler, glavni direktor OLAF-a. „Rezultatima naših istražnih radnji za 2014. potvrđuju se veliki uspjesi o kojima je OLAF izvijestio prošle godine. Usredotočili smo se na one predmete u kojima je naša intervencija najpotrebnija te može donijeti stvarnu dodanu vrijednost, a to su složene istrage u područjima poput strukturnih fondova, carina, krijumčarenja, trgovine i vanjske pomoći. Ti će predmeti pridonijeti znatnom povratu sredstava u proračun EU-a.”

Uspješnost istraga OLAF-a 2014.: ključni rezultati

  • OLAF je primio 1417 prijava o mogućim prijevarama, što je najviše od njegova osnivanja. Veći dotok informacija ne znači nužno porast prijevara u Europi, ali je pokazatelj većeg povjerenja građana, institucija i drugih partnera u istražne sposobnosti OLAF-a.
  • Unatoč većoj količini pristiglih podataka OLAF je nastavio s uspješnim procjenama prijava u kratkom vremenu (u prosjeku u roku od dva mjeseca) prije odlučivanja o pokretanju postupka. U usporedbi s prethodnim godinama, tijekom posljednje je tri godine OLAF skratio trajanje selekcijske faze za 70 %.
  • OLAF je otvorio velik broj istraga, njih 234. Time se potvrđuje trend zabilježen tijekom posljednje tri godine, otkad je OLAF znatno ojačao svoju istražnu sposobnost. OLAF u prosjeku otvara 60% više istraga nego prije reorganizacije provedene 2012.
  • Zaključeno je 250 istraga. Prosječno trajanje istrage smanjeno je na 21 mjesec, što je najkraće zabilježeno prosječno trajanje u više od pet godina. Učinkovitijim provođenjem istraga povećava se vjerojatnost da će se na temelju OLAF-ovih predmeta postići konkretni rezultati na terenu. Kako bi odgovorio na zahtjeve dionika, ove godine OLAF iznosi analizu zaključenih istraga po državama članicama i institucijama.
  • OLAF je izdao 397 preporuka za financijske, sudske, administrativne ili stegovne mjere nadležnih tijela, što je rekordan broj u pet godina.
  • OLAF je 2014. preporučio i najviši povrat sredstava u proračun EU-a u više od pet godina, u iznosu od 901 milijuna eura. Ta bi sredstva trebala biti postupno vraćena u proračun EU-a, čime će se pomoći financiranju drugih projekata.

Doprinos OLAF-a politikama EU-a za borbu protiv prijevara

Iako je OLAF i dalje potpuno neovisan u provođenju istraga, aktivno sudjeluje u zakonodavnim inicijativama Europske komisije povezanima sa zaštitom financijskih interesa EU-a od prijevara i korupcije. Tijekom 2014. OLAF je pridonio pregovorima o osnivanju Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), kao i pregovorima o Direktivi o zaštiti financijskih interesa EU-a te o zakonodavstvu kojim se pospješuje učinkovita carinska suradnja.

Ured je sklopio i administrativne dogovore s nekoliko institucija EU-a i drugim partnerima poput Europske komisije, Europske službe za vanjsko djelovanje, Svjetske banke, UN-ovog programa za razvoj, UN-ovog ureda za unutarnji nadzor te Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a i malarije. S pomoću takvih dogovora za OLAF će se ubrzati, olakšati i učiniti transparentnijima postupci suradnje, kao i razmjena informacija s navedenim tijelima, potičući globalno djelovanje protiv prijevara i korupcije koje često nadilaze nacionalne granice.

Kliknite ovdje za potpuno izvješće.

Misija, mandat i nadležnosti OLAF-a:

OLAF-ova je misija otkrivanje, istraživanje i sprječavanje prijevara povezanih sa sredstvima EU-a.

OLAF ispunjava svoju misiju:
• neovisno istražujući prijevare i korupciju povezane sa sredstvima EU-a kako bi zajamčio da se novac poreznih obveznika EU-a dodjeljuje projektima kojima se može poticati otvaranje novih radnih mjesta i rast u Europi,
• pridonoseći jačanju povjerenja građana u institucije EU-a istražujući teške povrede dužnosti koje počine osoblje EU-a i članovi institucija EU-a,
• razvijajući čvrstu politiku borbe protiv prijevara.

Neovisno provodeći istrage OLAF istražuje predmete povezane s prijevarom, korupcijom i drugim kaznenim djelima koja utječu na financijske interese EU-a povezane s(a):
• svim rashodima EU-a: glavne su kategorije rashoda strukturni fondovi, poljoprivredna politika i fondovi za ruralni razvoj, izravni rashodi te vanjska pomoć,
• određenim dijelom prihoda EU-a, uglavnom carinama,
• sumnjama na teške povrede dužnosti koje počine osoblje EU-a i članovi institucija EU-a.

Dodatne informacije:
Alina BUREA 
Glasnogovornica 
Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF)
Telefon: +32 2 295 73 36
E-pošta: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)
http://ec.europa.eu/anti_fraud

Pojedinosti

Datum objave
2. lipnja 2015.
Autor
Europski ured za borbu protiv prijevara
News type
OLAF press release