Direct la conținutul principal
European Anti-Fraud Office
Semnalați cazuri de fraudă
Comunicat de presă8 iunie 2022Oficiul European de Luptă Antifraudă8 min de lectură

Activitatea OLAF în 2021: Demascarea și prevenirea fraudei

Cover page of the 2021 OLAF report

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 7/2022
PDF version

În 2021, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a recomandat recuperarea a peste o jumătate de miliard de euro la bugetul UE. Prin detectarea și investigarea autorilor fraudelor, care dau dovadă de o capacitate de adaptare din ce în ce mai mare, precum și prin eforturile de prevenire a fraudei împotriva Mecanismului de redresare și reziliență al UE, care mobilizează miliarde de euro, OLAF a continuat să protejeze bugetul UE, în ciuda provocărilor generate de pandemie.

Raportul OLAF pentru anul 2021, publicat astăzi, dezvăluie tendințe emergente de fraudare cu privire la o gamă largă de aspecte, precum și investigațiile și operațiunile cu un accent special asupra schemelor de fraudă care dăunează mediului – de la un proiect de împădurire care nu s-a concretizat niciodată până la o conductă de apă potabilă prăbușită – precum și fraudelor importante din domeniul vamal și al contrabandei cu deșeuri.

Cu ocazia publicării raportului anual al OLAF pentru anul 2021, directorul general, Ville Itälä, a declarat: „Anul trecut, OLAF a obținut din nou rezultate excelente în materie de investigații, aducându-și contribuția la protejarea intereselor financiare ale UE prin recomandarea recuperării a peste jumătate de miliard de euro pierdut din cauza fraudei și a neregulilor. 

Prevenirea este cel mai eficient instrument de care dispunem și se află în centrul activității OLAF și a instituțiilor UE. Pe lângă investigațiile sale, în anul 2021, OLAF a contribuit la elaborarea unor garanții împotriva fraudelor care ar putea viza Mecanismul de redresare și reziliență, ce va investi peste 720 miliarde EUR pentru a asigura tranziția verde și digitală a Europei. Sănătatea și siguranța umană, precum și mediul, sunt din ce în ce mai des daune colaterale ale schemelor de fraudă. După cum subliniază raportul OLAF, acest lucru este cu atât mai relevant având în vedere creșterea fondurilor UE alocate tranziției verzi.

Autorii fraudelor au continuat să încerce să profite de pandemia de COVID-19 - într-o vreme în care toate eforturile se concentrau pe introducerea vaccinurilor; am demascat tentativele de înșelăciune comise de persoane care au încercat să contacteze autoritățile naționale cu oferte false de vaccinuri în valoare de peste 16 miliarde EUR.

2021 a fost un an important pentru OLAF și pentru că am depus eforturi susținute pentru a pregăti informații detaliate care să fie transmise Parchetului European (EPPO). Această activitate de detectare este importantă pentru EPPO, care a deschis cel puțin 85 de cazuri în urma informațiilor furnizate de OLAF. Toate acestea au ținut personalul OLAF foarte ocupat. Sunt mândru de serviciul asigurat de OLAF pentru europeni.”

Activitatea de investigare a OLAF în 2021:

  • OLAF a finalizat 212 investigații, formulând 294 de recomandări adresate autorităților relevante ale statelor membre și ale UE.
  • OLAF a recomandat recuperarea a 527,4 milioane EUR către bugetul UE.
  • OLAF a deschis 234 de investigații noi, în urma a 1 110 comunicări primite și analizate de experții săi.

Autorii fraudelor au continuat să profite de pandemie, devenind și mai sofisticați și adaptabili. În ceea ce privește cheltuielile, fenomenul cel mai îngrijorător au fost tentativele grupurilor infracționale organizate de a se infiltra prin modele de nereguli administrative, cum ar fi dubla finanțare, conflictele de interese, manipularea licitațiilor și alte mijloace.

OLAF a continuat să investigheze cazurile de abatere și de nerespectare a normelor de către membrii și personalul instituțiilor, organismelor, oficiilor și agențiilor UE, contribuind astfel la promovarea celor mai înalte standarde de serviciu public în UE.

În ceea ce privește veniturile, autorii fraudelor au făcut față dificultăților din ce în ce mai mari de a transporta cantități mari de bunuri prin divizarea transporturilor de bunuri în transporturi mai mici. Modelele complexe de societăți de tip „cutie poștală” stabilite în multe jurisdicții, inclusiv în afara UE, au permis acoperirea subevaluării și a fraudelor legate de origine. Au apărut noi scheme de fraudă în ceea ce privește COVID-19, tranziția verde și gestionarea deșeurilor.

Fraude care vizează proiectele ecologice și digitalizarea

Cel puțin 37 % din fondurile Mecanismului de redresare și reziliență al UE vor fi direcționate către facilitarea tranziției verzi a UE. În 2021, OLAF a detectat și a investigat cazuri care arată modul în care autorii fraudelor au vizat, de asemenea, proiecte ecologice, precum și fondurile pentru digitalizare, un alt pilon al finanțării NextGenerationEU. Aceste cazuri și modele contribuie la analiza OLAF și la investigațiile viitoare, care vor ajuta la protejarea în viitor a Mecanismului de redresare și reziliență al UE. Printre exemplele din raportul OLAF din anul 2021 se numără cazurile de fraudă care au adus prejudicii finanțării proiectelor de software, alternative la pesticide, păduri și aeronave mai ecologice. Contrabanda transfrontalieră poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra ambițiilor ecologice ale Europei: după cum arată raportul, OLAF a fost activ împotriva traficului de deșeuri, a contrabandei cu gaze refrigerante ilicite și a pesticidelor ilicite.

Prevenirea fraudei și protejarea fondurilor de redresare ale UE

Prevenirea pierderilor de venituri și prevenirea fraudei în ceea ce privește cheltuielile reprezintă modalitatea cea mai eficientă de a garanta că fiecare ban este cheltuit în mod corespunzător. În ultimul an, OLAF a continuat să se concentreze și asupra prevenirii. Unul dintre cazurile prezentate în raportul OLAF din anul 2021 arată modul în care investigatorii oficiului au descoperit o potențială deturnare a cel puțin 330 de milioane EUR și au recomandat întreruperea finanțării înainte de a fi acordată. Experții OLAF în prevenirea fraudelor au lucrat, de asemenea, la Mecanismul de redresare și reziliență în 2021. Un grup operativ specializat a examinat planurile naționale pentru a se asigura că acestea prevăd măsuri adecvate de prevenire a fraudei și a raportat direct colegilor din cadrul Comisiei Europene care erau responsabili de aprobarea planurilor naționale de redresare și reziliență ale celor 27 de state membre ale UE.

Oferte false de vaccinuri împotriva COVID-19

În februarie 2021, OLAF a emis un avertisment public clar împotriva unor posibile înșelătorii legate de vaccinurile împotriva COVID-19. OLAF a primit informații de la surse guvernamentale din statele membre ale UE cu privire la ofertele presupușilor intermediari de a vinde cantități mari de vaccinuri, majoritatea de tipul celor aprobate pentru utilizare în UE. Scopul autorilor fraudelor – astfel cum a fost stabilit de OLAF – a fost de a convinge autoritățile publice să efectueze plăți mari în avans pentru a asigura vânzarea și să dispară cu banii. Toate aceste tentative diferite de înșelăciune au reprezentat aproape 1,2 miliarde de doze de vaccin la un preț total cerut de peste 16,4 miliarde EUR. Intervenția OLAF a contribuit la denunțarea acestor oferte false, prevenind pierderi uriașe pentru finanțele publice și protejând introducerea vaccinurilor.

Contrabanda cu tutun

Produsele din tutun reprezintă o mare parte din mărfurile de contrabandă sau contrafăcute pe care OLAF le are în vizor în fiecare an. Anul 2021 nu a fost diferit: OLAF și partenerii săi au împiedicat intrarea pe piața UE a unui total de 437 de milioane de țigări ilicite. Această cifră cuprinde 93 de milioane de țigări de contrabandă introduse în UE, 253 de milioane de țigări confiscate în afara granițelor sale și 91 de milioane de țigări produse ilegal în diferite locuri din întreaga UE. OLAF a ajutat, de asemenea, autoritățile naționale să confiște în total 372 de tone de tutun brut. Se estimează că aceste acțiuni au permis statelor membre ale UE să salveze pierderi de venituri de 90 de milioane EUR.

Pentru a citi raportul complet, clicați aici.

Misiunea, mandatul și competențele OLAF:
OLAF are misiunea de a identifica, de a investiga și de a pune capăt actelor și faptelor de fraudă care implică fonduri ale UE.

OLAF își îndeplinește misiunea prin:

- efectuarea de investigații independente privind actele și faptele de fraudă și de corupție care implică fonduri ale UE, astfel încât să se asigure că toți banii contribuabililor din UE ajung la proiecte care pot să creeze locuri de muncă și să genereze creștere economică în Europa;
- contribuirea la întărirea încrederii cetățenilor în instituțiile UE, prin investigarea cazurilor de abateri profesionale grave ale personalului și ale membrilor instituțiilor UE;
- elaborarea unei politici solide a UE de combatere a fraudei.

În cadrul funcției sale de investigare independentă, OLAF poate cerceta chestiuni legate de acte și fapte de fraudă, de corupție și de alte infracțiuni care afectează interesele financiare ale UE în ceea ce privește:

- toate cheltuielile UE: principalele categorii de cheltuieli sunt: fondurile structurale, politica agricolă și fondurile de dezvoltare rurală, cheltuielile directe și ajutorul extern;
- anumite tipuri de venituri ale UE, în principal taxele vamale;
- suspiciunile de abateri profesionale grave ale personalului și ale membrilor instituțiilor UE.

După finalizarea investigației OLAF, autoritățile UE și naționale competente sunt cele care examinează cazurile și decid cu privire la acțiunile ce trebuie întreprinse ca urmare a recomandărilor OLAF. Toate persoanele vizate sunt prezumate a fi nevinovate până la dovedirea vinovăției în fața unei instanțe competente naționale sau a UE.

Pentru informații suplimentare:

Jana CAPPELLO
Purtătoare de cuvânt
Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) 
Telefon: +32(0)2 29-85549
E-mail: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu) 
http://ec.europa.eu/anti-fraud
Twitter: @EUAntiFraud

Eirini NIKOLAIDOU
Purtătoare de cuvânt adjunctă
Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF)
Telefon: +32(0)2 29-83128  
E-mail: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)
http://ec.europa.eu/anti-fraud
Twitter: @EUAntiFraud

Detalii

Data publicării
8 iunie 2022
Autor
Oficiul European de Luptă Antifraudă
News type
  • OLAF press release