Bedrägerier och oriktigheter till ett värde av mer än 1,2 miljarder euro upptäckta av Olaf - Europeiska kommissionen Gå direkt till innehållet
European Anti-Fraud Office
Anmäl bedrägeri
  • Presskommuniké
  • 18 juni 2024
  • Europeiska byrån för bedrägeribekämpning
  • Lästid: 5 min

Bedrägerier och oriktigheter till ett värde av mer än 1,2 miljarder euro upptäckta av Olaf

©EU

PRESSMEDDELANDE nr 9/2024
PDF version

Under 2023 visade utredningar genomförda av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) att över 1 miljard euro av EU:s skattebetalares pengar bör återkrävas på grund av missbruk. Dessutom upptäckte Olafs utredare i tid fall av missbruk och förhindrade därmed att 209 miljoner euro användes felaktigt, samt slutförde 265 ärenden. I dag offentliggörs Olafs rapport 2023, som ger en inblick i byråns viktigaste resultat, trender och insatser under fjolåret. 

Utöver EU-medel som hamnat i fel händer spårade Olaf upp smugglare, förfalskare och tullbedragare. Byrån hjälpte också till med att verkställa EU:s handelspolitiska skyddsåtgärder och sanktioner till stöd för Ukraina och vidareutvecklade strategierna för att förebygga och motverka nya bedrägerimönster. Den utredde också misstankar om tjänstefel begångna av personal eller ledamöter vid EU:s institutioner.

Olafs utredningar under 2023

  • Olaf rekommenderade att 1,04 miljarder euro återkrävs till EU:s budget.   
  • Olaf förhindrade att 209,4 miljoner euro från EU:s budget användes felaktigt. 
  • Olaf slutförde 265 utredningar och utfärdade 309 rekommendationer om uppföljning till berörda nationella myndigheter och EU-myndigheter.  
  • Olaf inledde 190 nya utredningar, efter 1178 preliminära analyser som utförts av Olafs sakkunniga. 
  • Olaf rapporterade 79 fall av möjliga brott till Europeiska åklagarmyndigheten (Eppo).

Kommentar från Olafs generaldirektör Ville Itälä: ”Under 2023 kämpade Olaf mot bedrägerier på alla fronter. I rapporten finns många exempel på fall där vi arbetat tillsammans med våra partner för att skydda EU:s ekonomiska intressen, invånare och ekonomi samt rättsstatsprincipen. 

Utöver sitt oberoende utredningsmandat har Olaf en viktig strategisk roll: under 2023 samordnade vi den nya handlingsplanen i kommissionens strategi mot bedrägerier, eftersom vi är övertygade om att bedrägerier bekämpas bäst genom förebyggande insatser.

Rapporten sammanfaller med Olafs 25-årsjubileum. Under den tiden har byrån spårat miljarder euro som annars skulle ha gått förlorade på grund av bedrägerier och oriktigheter. Det är viktigt att betona hur viktig Olafs personal är. Inget av rapportens – eller de senaste 25 årens – resultat hade kunnat uppnås utan deras arbete. Vår mest värdefulla tillgång är våra utredare, it-specialister, kriminaltekniska analytiker, dataanalytiker, jurister och sakkunniga.”

Under året undersökte Olaf påståenden om otillåten samverkan, manipulerade upphandlingsförfaranden, intressekonflikter och fakturafusk. Byrån noterade även att tendensen med ökande antal digitala bedrägerier och oriktigheter fortsätter. Olafs utredningar för att skydda EU-skattebetalarnas pengar sträcker sig över alla EU:s utgiftsområden, från regionpolitik till jordbruk och forskning. Olaf genomförde utredningar i alla EU-länder, liksom i länder utanför EU.

På tullområdet upptäckte Olaf försök att missbruka tulltransiteringsförfaranden och fall där man kringgått antidumpningstullar, begått ursprungsbedrägerier och undervärderat varor. Olaf har också samarbetat med sina partner för att stoppa olika slags smuggling: förfalskade läkemedel, förfalskade och potentiellt farliga leksaker (en halv miljon sådana), olagliga vin-, öl- och spritprodukter (totalt 6 miljoner liter) samt olagligt avfall (tusentals ton). Under 2023 fick Olaf en internationell utmärkelse från Förenta Nationerna och Världstullorganisationen för sin kamp mot olaglig handel med klimatskadliga fluorerade växthusgaser. 

Under fjolåret slutförde Olaf också 44 utredningar om påstått oriktigt beteende av personal eller ledamöter vid EU:s institutioner. Dessa utredningar säkerställer att alla utkrävs ansvar för sitt uppförande, vilket EU-invånarna med rätta förväntar sig ska uppfylla högt ställda krav, och bidrar till att skydda EU:s anseende överlag.

Olaf har ett nära samarbete med sina partner i andra EU-organisationer, vid nationella myndigheter i EU och i länder utanför EU, samt med internationella organisationer. Det är viktigt att kunna skapa sig en helhetsbild, eftersom bedrägerier inte respekterar gränser och jurisdiktioner. Olafs nätverk av partner når alla delar av världen och växer varje år. Under 2023 ingicks nya avtal med myndigheter i USA och Ukraina samt med Världsbanksgruppen. 

Olafs rapport för 2023 finns tillgänglig på Olafs webbplats, i en fullständig och interaktiv version samt i en kort version.

Olafs uppdrag, mandat och befogenheter:
Olafs uppdrag är att upptäcka, utreda och stoppa bedrägeri med EU-medel.

Olaf fullgör sitt uppdrag genom att
•    utföra oberoende utredningar av bedrägeri och korruption som omfattar EU-medel för att säkerställa att alla EU:s skattebetalares pengar går till projekt som kan skapa arbetstillfällen och tillväxt i Europa,
•    bidra till att stärka allmänhetens förtroende för EU-institutionerna genom att utreda allvarliga tjänstefel som begås av EU-anställda och ledamöter i EU:s institutioner, samt
•    utveckla en effektiv EU-politik för bedrägeribekämpning.

I egenskap av oberoende utredande organ kan Olaf utreda frågor som rör bedrägeri, korruption och andra brott som påverkar EU:s ekonomiska intressen i fråga om
•    alla EU-utgifter, där de viktigaste utgiftskategorierna är strukturfonderna, jordbrukspolitiken, landsbygdsutveckling, direkta utgifter och bistånd till tredjeländer,
•    vissa områden av EU:s inkomster, huvudsakligen tullar, samt
•    misstankar om allvarliga tjänstefel som begås av EU-anställda och ledamöter i EU:s institutioner.

När Olaf har avslutat sin utredning är det de behöriga EU-myndigheterna och de nationella myndigheterna som ska granska och besluta om hur Olafs rekommendationer ska följas upp. Alla berörda personer betraktas som oskyldiga till dess att de har befunnits vara skyldiga i en behörig nationell domstol eller EU-domstol.
 

Ytterligare information kan lämnas av

Kirill GELMI
Talesperson
Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf)    
Tfn.: +32(0)2 29-88146  
Epost: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)
https://anti-fraud.ec.europa.eu
X: @EUAntiFraud
LinkedIn: European Anti-Fraud Office (OLAF)

Theresa ZAHRA
Biträdande talesperson
Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf)    
Tfn.: +32 (0)2 29-57270   
Epost: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)
https://anti-fraud.ec.europa.eu
X: @EUAntiFraud
LinkedIn: European Anti-Fraud Office (OLAF)

Översikt

Publiceringsdatum
18 juni 2024
Upphovsman
Europeiska byrån för bedrägeribekämpning
News type
  • OLAF press release