Ugrás a fő tartalomra
European Anti-Fraud Office
Csalás bejelentése

Gyakran feltett kérdések

Az a gyanúm, hogy uniós pénzek vesztek el hűtlen kezelés miatt. Mit tegyek?

Vegye fel a kapcsolatot az OLAF-fal. Hivatalunkhoz bátran fordulhat bárki, aki azt gyanítja, hogy csalás vagy korrupció fenyegeti az EU költségvetését, minden ezzel kapcsolatos információ hasznos lehet számunkra. Ha Ön ilyesmit gyanít, kérjük, tegyen bejelentést az alább felsorolt módozatok valamelyikén. Az Öntől kapott információkat szigorúan bizalmasan kezeljük. Önnek nem kell bizonyítékokat gyűjtenie. Ez az OLAF feladata.

Hogyan vehetem fel a kapcsolatot az OLAF-fal?

Ön a következő lehetőségek közül választhat:

Milyen nyelven fordulhatok az OLAF-hoz?

Az OLAF-hoz az EU 24 hivatalos nyelvének bármelyikén lehet fordulni.

Tehetek-e csalásról bejelentést névtelenül?

Igen, névtelenül is lehet csalást bejelenteni az OLAF-nak.
Az OLAF minden tőle telhetőt megtesz, hogy tiszteletben tartsa azoknak az óhaját, akik névtelenek szeretnének maradni.
Abban az esetben azonban, ha az ügy tagállami vagy fegyelmi hatóságok elé kerül, a hivatal nem tudja biztosítani a névtelenséget.
Azokat az uniós alkalmazottakat, akik tájékoztatják az OLAF-ot a saját szervezeti egységeikben tapasztalt szabálytalanságokról, külön védelem illeti meg.

Mikor érdemes az OLAF-hoz fordulni, és milyen információkat kell megadni?

A lehető leghamarabb. Az ügy elévülhet és fontos információk veszhetnek el, ha az OLAF nem értesül idejében a csalásról. Amit tudni szeretnénk: kit gyanúsít és mivel. Ha Önnek van olyan dokumentum a birtokában, amely alátámasztja gyanúját, például levelezés vagy számla, kérjük, azt is küldje el nekünk.
Ne habozzon jelenteni a gyanús esetet akkor sem, ha nincs bizonyítéka. Az OLAF kiképzett munkatársakból álló szakértői csoportokkal rendelkezik, amelyek nagyon kevés információból kiindulva is képesek kivizsgálni az ügyeket. Ha Ön csalást gyanít, jelentse nekünk.

Mit tegyek, ha tudomásomra jut, hogy uniós tisztviselők megvesztegetésével próbálkozik valaki?

Ha arra gyanakszik, hogy a közbeszerzési szerződések odaítélésének eljárásait nem tartották be, ha tudomására jut, hogy nem csekély ajándékkal háláltak meg tájékoztatást, vagy úgy gondolja, valamely támogatás megszerzése nem jogszerűen történt, vagy a kedvezményezett hűtlenül kezelte az uniós pénzeket, kérjük, vegye fel a kapcsolatot az OLAF-fal.

Mit is jelent pontosan az, hogy „uniós tisztviselő”?

Az uniós tisztviselők olyan közhivatalnokok (állandó munkatársak, valamint ideiglenes, helyi és szerződéses alkalmazottak), akik a következő intézmények valamelyikében dolgoznak:

 • Európai Parlament,
 • az EU Tanácsa,
 • Európai Tanács,
 • Elnökség,
 • Európai Bizottság,
 • Európai Bíróság,
 • Európai Számvevőszék,
 • Európai központi Bank,
 • uniós ügynökségek
 • az EU képviseletei,
 • az EU küldöttségei.

Megjegyzés: az OLAF azoknak a csalási, illetve korrupciós ügyeknek és pénzügyi szabálytalanságoknak a kivizsgálásáért felelős, amelyeket a felsorolt uniós intézményekben dolgozó személyek követnek el.

Milyen büntetéseket szabhat ki az OLAF?

Az OLAF igazgatási és vizsgálati hatáskörrel rendelkező szerv, ezért csak ajánlásokat tehet, hogy vizsgálatai után az EU vagy a tagállami hatóságok milyen lépéseket tegyenek.

Pénzügyi intézkedés: az OLAF azt ajánlhatja, hogy a szabálytalanul felhasznált összegeket térítsék vissza.
Igazságszolgáltatási lépések: ha bűncselekményre utaló bizonyíték van birtokában, az OLAF jelentést küld az illetékes tagállami hatóságoknak, és jogi lépéseket ajánl.
Fegyelmi intézkedések: ha az uniós tisztviselők valamelyike megsérti a szakmai magatartási követelményeket, ügyét fegyelmi bizottság elé terjesztik. Az Európai Bizottság ilyen esetekben a zéró tolerancia elvét követi.
Igazgatási intézkedések: az OLAF a csalásra alkalmat teremtő eljárások (pl. közbeszerzési felhívások jelentkezési feltételei) módosítását javasolhatja.

Hogyan működik együtt az OLAF a Bizottság Vizsgálati és Fegyelmi Hivatalával (IDOC)?

Az IDOC és az OLAF munkája kiegészíti egymást: mindkét hivatal független belső vizsgálatokat végez a Bizottságon belül.

 • Az OLAF foglalkozik az EU valamennyi intézménye, szerve vagy ügynöksége esetében azokkal az ügyekkel, melyekben súlyos szakmai kötelességszegés gyanúja merül fel, különösen azokkal, amelyek pénzügyi hatással vannak az EU költségvetésére.
 • Az IDOC a szakmai kötelességszegés más típusaival és olyan esetekkel foglalkozik, amelyek a Bizottság hírnevét veszélyeztetik, hatásköre azonban csak a Bizottságra terjed ki. Az OLAF a fegyelmi eljárás indítását igénylő eseteket az IDOC elé terjeszti.