Skip to main content
European Anti-Fraud Office
Csalás bejelentése
Üdvözöljük az OLAF-nál!

Várjuk bejelentését, ha uniós közpénzeket érintő csalásról vagy uniós alkalmazott által elkövetett súlyos kötelességszegésről szerez tudomást. Névtelenül is felveheti velünk a kapcsolatot, az EU 24 hivatalos nyelvének bármelyikén.

Az OLAF kivizsgálja az EU költségvetését károsító csalásokat, valamint az uniós intézményekben előforduló korrupciós cselekményeket és súlyos kötelezettségszegéseket, továbbá csalás elleni politikát dolgoz ki az Európai Bizottság számára.

Fókuszban

Two figures holding a money bag, in a circle of the 12 starts symbolizing the EU

Csalás elleni uniós program

A csalás elleni uniós programok révén olyan tevékenységek finanszírozhatók, amelyek a csalás, a korrupció és az EU pénzügyi érdekeit sértő egyéb illegális tevékenységek elleni küzdelmet, illetve azok megelőzését célozzák. Finanszírozásra jogosult tevékenység például a nyomozásokhoz nyújtott technikai és operatív támogatás, speciális képzések szervezése és a kutatás. A finanszírozást szerződések révén és közvetlen támogatás formájában lehet igénybe venni.

Woman holding a report next to shelves filled with other reports

Jelentések

Az OLAF minden évben éves jelentést tesz közzé arról, milyen intézkedéseket hozott az előző évben az uniós költségvetés kárára elkövetett csalások leküzdésére. Emellett a Bizottság is éves jelentésben (az ún. PIF-jelentésben) számol be az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelméről és a csalások elleni küzdelemről, ismertetve a Bizottság és a tagállamok tevékenységét és teljesítményét e téren.

Man holding a shield trying to prevent large domino pieces from falling

Csalásmegelőzés

Az OLAF a fennállása óta összegyűjtött ismeretekre és szerzett tapasztalatra támaszkodva segíti az uniós közpénzeket kezelő uniós, tagállami és unión kívüli hatóságokat abban, hogy megértsék, milyen típusú csalások léteznek, melyek az e téren tapasztalt tendenciák, veszélyek és kockázatok, és hogy a különféle csalások elkövetésének megelőzésével védjék az EU pénzügyi érdekeit.

Csalás bejelentése

Közösségi média

Események