Glavni sadržaj
European Anti-Fraud Office
Prijavite prijevaru
Priopćenje za tisak31. svibnja 2017.Europski ured za borbu protiv prijevaraPredviđeno vrijeme čitanja: 5 min

OLAF 2016.: predvodnik borbe protiv prijevara velikim transnacionalnim istragama

31/05/2017

PRIOPĆENJE ZA TISAK br. 08/2017

PDF version (200.13 KB)

Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) ojačao je svoj rad u 2016. usmjeravanjem na velike, transnacionalne istrage zahvaljujući kojima su često donesene financijske preporuke u vrijednosti od više milijuna eura. OLAF-ovi istražitelji radili su u korist poreznih obveznika u EU-u na raznim projektima od rekonstrukcije složene prijevare kako bi se ušlo u trag otuđenim sredstvima Europske unije (EU) u prometnom projektu vrijednosti 1,7 milijarde eura do preporuke za povrat 26,7 milijuna eura koje je prijevarom stekla zločinačka banda.  

Razotkrivanjem složenih prekograničnih prijevara i koordinacijom s nacionalnim i europskim nadležnim tijelima kako bi se počinitelji priveli pravdi OLAF je u znatnoj mjeri pomogao da sredstva EU-a dođu do građana kojima su najpotrebnija.

Uspješnost OLAF-ovih istraga u 2016. u brojkama:

  • OLAF je zaključio 272 predmeta i otvorio 219 novih istraga, što je veliko radno opterećenje u kontekstu stalnog smanjenja osoblja.
  • Izdao je i 346 preporuka nadležnim tijelima država članica i EU-a pomoću kojih će se u proračun EU-a vratiti 631 milijun EUR te počinitelji privesti pravdi.
  • OLAF je uspješno dodatno skratio trajanje istraga koje su provedene u prosjeku tijekom 18,9 mjeseci, što je novi rekord za Ured.

OLAF otkriva nove oblike prijevara sa sredstvima EU-a

Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj misiji OLAF ima potpuni uvid u promjenjivu prirodu prijevara sa sredstvima Europske unije. Na temelju podataka prikupljenih u istragama OLAF je analizirao najistaknutije trendove u prijevarama u empirijskoj studiji o tome kako su se kriminalci prilagodili novom gospodarskom i regulatornom okruženju i kako stalno domišljaju nove i kreativne načine da se dokopaju novca EU-a. Slijedi sažetak nalaza provedene analize:

  • Javna nabava i dalje je privlačan teren za prevarante koji se služe korupcijom i off shore računima kako bi lakše izveli prijevare. Mnoge su prijevare u postupcima nabave transnacionalne, s obzirom na to da novi scenariji prijevara često uključuju javnog naručitelja iz jedne države članice i podnositelje ponuda iz većeg broja drugih država članica koje eksternaliziraju svoj rad poduzećima koja imaju poslovni nastan u drugim zemljama.
  • Bespovratna sredstva za istraživanja i zapošljavanje unosan su posao za prevarante, a osobito su popularne prijevare s dvostrukim financiranjem i potporama za zapošljavanje.
  • Kriminalne mreže koriste se složenim transnacionalnim shemama kako bi izbjegle carinske pristojbe.
  • Priroda krijumčarenja cigareta uvelike se promijenila tijekom proteklih godina pa se sve više krijumčare cigarete bez oznake robne marke.

OLAF kao pokretač inovacija

Tijekom proteklih godina OLAF je znatno ulagao u najinovativnije istražne tehnike i alate. Zahvaljujući tome Ured je stekao najnaprednije forenzičke i analitičke alate s pomoću kojih ostaje na čelu globalne borbe protiv prijevara. OLAF je tim alatima, među ostalim, tijekom 2016. analizirao Panamske dokumente na temelju čega je pokrenut veći broj istraga.

OLAF aktivno sudjeluje u razvoju politika za borbu protiv prijevara

Ured za borbu protiv prijevara redovito predvodi pregovore o zakonodavnim tekstovima koji se odnose na zaštitu financijskih interesa EU-a od prijevara i korupcije. Tijekom 2016. ostvaren je napredak u dvije važne političke inicijative u kojima je OLAF imao aktivnu ulogu. Prvo, odlučeno je da se ozbiljni prijestupi u vezi s PDV-om u kojima je  šteta najmanje 10 milijuna eura uvrste u područje primjene Direktive o suzbijanju prijevara počinjenih protiv financijskih interesa Unije kaznenopravnim sredstvima (tzv. Direktiva o zaštiti financijskih interesa Unije). Istovremeno se pokazalo da će se, zbog izostanka jednoglasnosti, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) uspostaviti u okviru postupka pojačane suradnje. OLAF i EPPO blisko će surađivati kako bi osigurali da se prevarante ne samo identificira već i učinkovito privede pravdi.

Pogled u budućnost

Iako je OLAF moderno istražno tijelo koje može riješiti i najsloženije prekogranične slučajeve prijevare, njegov glavni direktor Giovanni Kessler kaže da instrumente koje zakonodavci stavljaju na raspolaganje OLAF-u treba osuvremeniti kako bi se taj Ured mogao prilagoditi današnjim oblicima prijevara. „Mislim da bismo se u budućnosti trebali posvetiti reformama“, rekao je glavni direktor OLAF-a. „Kao istražitelji prijevara trebamo prave alate kako bismo mogli istraživati potencijalno ilegalne financijske tokove, slijediti novac kroz cijeli lanac prijevare te imati nesmetan pristup u prostore gospodarskih subjekata i institucija koji su možda sudjelovali u prijevarama”, dodao je.

Na početku posljednje godine svojeg mandata gospodin Kessler istaknuo je da je OLAF postigao vrhunske rezultate u potpunoj neovisnosti, s osobljem koje je u potpunosti posvećeno radu u korist europskih građana i s podrškom usko povezanog menadžerskog tima koji su oživjeli njegov rad. „S iskrenim optimizmom gledam na budućnost ureda“, rekao je gospodin Kessler.

Cijelo izvješće možete pročitati ovdje.

Misija, mandat i nadležnosti OLAF-a:

OLAF-ova je misija otkrivanje, istraživanje i sprječavanje prijevara povezanih sa sredstvima EU-a.

OLAF ispunjava svoju misiju:
• neovisno istražujući prijevare i korupciju povezane sa sredstvima EU-a kako bi zajamčio da se sav novac poreznih obveznika EU-a dodjeljuje projektima kojima se mogu otvarati nova radna mjesta i poticati rast u Europi;
• pridonoseći jačanju povjerenja građana u institucije EU-a istraživanjem teških povreda dužnosti koje počine osoblje EU-a i članovi institucija EU-a;
• razvijajući dobru politiku borbe protiv prijevara.

Neovisno provodeći istrage OLAF istražuje predmete povezane s prijevarom, korupcijom i drugim kaznenim djelima koja utječu na financijske interese EU-a povezane s(a):
• svim rashodima EU-a: glavne su kategorije potrošnje strukturni fondovi, fondovi za poljoprivrednu politiku i ruralni razvoj, izravni rashodi i vanjska pomoć;
• određenim dijelom prihoda EU-a, uglavnom carinama,
• sumnjama na teške povrede dužnosti koje počine osoblje EU-a i članovi institucija EU-a.

Dodatne informacije:

Alina BUREA     
Glasnogovornica 
Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF)   
Telefon: +32 2 295 73 36   
E-pošta: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)  
http://ec.europa.eu/anti-fraud   
Twitter: @OLAFPress     

Silvana ENCULESCU
Zamjenica glasnogovornice
Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF)   
Telefon: +32 2 298 17 64
E-pošta: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)
http://ec.europa.eu/anti-fraud
Twitter: @OLAFPress

Pojedinosti

Datum objave
31. svibnja 2017.
Autor
Europski ured za borbu protiv prijevara
News type
  • OLAF press release