Direct la conținutul principal
European Anti-Fraud Office
Semnalați cazuri de fraudă
Comunicat de presă31 mai 2016Oficiul European de Luptă Antifraudă5 min de lectură

OLAF contribuie la reducerea numărului cazurilor de fraudă transfrontalieră, finalizează un număr record de investigații în 2015

31/05/2016

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 8/2016

PDF version (187.28 KB)

În 2015, activitățile întreprinse de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) au fost pe cât de diverse, pe atât de relevante. OLAF a investigat acte de fraudă în cadrul unui proiect ecologic în Africa, a cooperat cu autoritățile japoneze și malaysiene la un caz de eludare a taxelor antidumping și a ajutat la oprirea unei rețele infracționale implicate în producerea de șampon contrafăcut în Spania. Bilanțul activității investigative a Oficiului Antifraudă a fost excelent. OLAF a reușit să finalizeze cel mai mare număr de investigații din ultimii ani si a contribuit la reducerea numărului cazurilor de fraudă transfrontalieră. Prin rezultate sale concrete, OLAF continuă sa protejeze  banilor contribuabililor din UE.

„Investigațiile noastre din 2015 au demonstrat, încă o dată, că activitățile ilegale nu se opresc la frontierele naționale”, a declarat Giovanni Kessler, directorul general al OLAF. „Prin bunele rezultatele ale activității noastre investigative și prin numărul mare al investigațiilor finalizate, consider că am reușit să protejăm interesele cetățenilor europeni, împiedicând fraudarea fondurilor europene si contribuind la direcționarea acestora către cei care au nevoie de ele," a adăugat Kessler. „Ce ne lipsește însă este un cadru adecvat care să permită țărilor să lucreze împreuna într-un mod eficient pentru a combate actele de fraudă. Trebuie să facem progrese în ceea ce privește instituirea unui Parchet European.”

Activitatea de investigare a OLAF în 2015, în cifre:

  • În 2015, OLAF a finalizat un număr record de 304 investigații, axându-se pe reducerea numărului investigațiilor aflate de o perioadă mai lungă în portofoliul său.
  • Oficiul a deschis 219 anchete noi în 2015, un număr deosebit de mare înregistrat în pofida reducerii personalului instituției. 
  • OLAF a analizat mai multe informații susceptibile să prezinte interes pentru investigații într-un timp mai scurt, finalizând 90% din cele 1442 de selecții în decurs de două luni.
  • În cursul anului, OLAF a emis 364 de recomandări pentru autoritățile relevante ale statelor membre si ale UE. Aceste recomandări vor permite recuperarea fondurilor UE care au fost utilizate în mod necorespunzător și vor facilita aducerea autorilor fraudelor în fața justiției.
  • OLAF a recomandat autorităților naționale și celor UE să recupereze suma totală de 888,1 milioane EUR la bugetul UE, cea mai mare parte a activităților de investigare ale oficiului vizând și de această dată fondurile structurale.

OLAF atinge „altitudinea de croazieră” după reorganizare

Rezultatele din acest an demonstrează, totodată, că la patru ani de la reorganizarea sa în 2012, oficiul este mult mai eficient în toate domeniile sale de activitate. Pe lângă faptul că a deschis și a finalizat mai multe investigații comparativ cu perioada premergătoare reorganizării – numărul investigațiilor deschise a crescut cu 83%, iar cel al investigațiilor finalizate cu 93% –, OLAF a și lucrat mai repede ca niciodată. Astfel, oficiul a redus aproape la jumătate procentul investigațiilor aflate în derulare de mai mult de 20 de luni, comparativ cu perioada anterioară anului 2012.

OLAF se axează pe combaterea contrabandei cu țigări

OLAF a înregistrat progrese în ceea ce privește combaterea comerțului ilicit cu produse din tutun. În cadrul activităților sale de investigare și coordonare și pe parcursul operațiunilor vamale comune derulate în cooperare cu state membre ale UE și cu țări terțe, OLAF a ajutat autoritățile naționale să confiște 619 milioane de țigări în 2015.

OLAF consolidează politicile UE de combatere a fraudei

Pe tot parcursul anului 2015, OLAF a avut o contribuție importantă la inițiativele legislative ale Comisiei Europene, jucând un rol deosebit de activ în negocierile referitoare la propunerea Comisiei Europene de instituire a Parchetului European. OLAF consideră că Parchetul European ar simplifica procesul de identificare a autorilor fraudelor și ar permite aducerea lor mai repede în fața justiției. Acest Parchet ar îmbunătăți în mod semnificativ protecția bugetului UE și ar reduce fragmentarea eforturile depuse la nivel național pentru a asigura aplicarea legilor anti-fraudă.

De asemenea, OLAF a încheiat în 2015 acorduri de cooperare administrativă importante cu organizații internaționale, inclusiv cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Programul Alimentar Mondial. Aceste acorduri vor ajuta OLAF să își consolideze eforturile de combatere a fraudei transfrontaliere, în special în domeniul ajutoarelor externe acordate de către UE.

Pentru a accesa raportul complet, daţi clic aici.

Misiunea, mandatul și competențele OLAF:

OLAF are misiunea de a identifica, a investiga și a opri actele de fraudă care implică fonduri ale UE.

OLAF își îndeplinește misiunea prin:
• efectuarea unor investigații independente privind actele de fraudă și de corupție care implică fonduri ale UE, astfel încât să se asigure că toți banii contribuabililor din UE ajung la proiecte care pot crea locuri de muncă și genera creștere economică în Europa;
• contribuția la întărirea încrederii cetățenilor în instituțiile UE, prin investigarea cazurilor de abateri profesionale grave ale personalului și ale membrilor instituțiilor UE;
• elaborarea unei politici solide a UE de combatere a fraudei.

Prin funcția sa de investigare independentă, OLAF poate investiga chestiuni legate de acte de fraudă, de corupție și de alte infracțiuni care afectează interesele financiare ale UE în ceea ce privește:
• toate cheltuielile UE. Principalele categorii de cheltuieli sunt: fondurile structurale, politica agricolă și
fondurile de dezvoltare rurală, cheltuielile directe și ajutorul extern;
• unele domenii de venituri ale UE, în principal taxele vamale;
• suspiciunile de abateri profesionale grave ale personalului și ale membrilor instituțiilor UE.

Pentru informații suplimentare:

Alina BUREA   
Purtător de cuvânt  
Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF)
Telefon: +32 2 295 73 36 
E-mail: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)
http://ec.europa.eu/anti-fraud 
Twitter: @OLAFPress   

Silvana ENCULESCU
Purtător de cuvânt adjunct
Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF)
Telefon: +32 2 298 17 64
E-mail: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)
http://ec.europa.eu/anti-fraud
Twitter: @OLAFPress

Detalii

Data publicării
31 mai 2016
Autor
Oficiul European de Luptă Antifraudă
News type
  • OLAF press release